Мільйон за загиблого члена родини: у Раді зареєстровано постанову про прийняття закону

11:46, 27 мая 2022
Раді рекомендують ухвалити закон про одноразову грошову допомогу за шкоду життю та здоров’ю через війну.
Мільйон за загиблого члена родини: у Раді зареєстровано постанову про прийняття закону
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про прийняття у першому читанні законопроекту 7353 «Про виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та  здоров’ю, завдану спричиненими військовою агресією проти України пораненням або загибеллю під час проходження публічної служби, виконання обов’язків на об’єктах критичної інфраструктури та здійснення професійної журналістської діяльності».

Слід підкреслити, що соціальний Комітет рекомендував проект до ухвалення у першому читанні. Адже Міністерство фінансів України зауважує, що пропозиція щодо формування додаткового резервного фонду з метою фінансування зазначених виплат не узгоджується із законами, що регулюють бюджетне законодавство. Зокрема, до проекту акта не подано фінансово-економічного обґрунтування і відповідних розрахунків, а також пропозицій щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості бюджету.

Дія цього законопроекту поширюється на осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, працівників об’єктів критичної інфраструктури, журналістів та на членів їх сімей.

Одноразова грошова допомога виплачується за рахунок коштів Державного бюджету України з наступним її відшкодуванням шляхом стягнення цієї суми з держави-агресора, відповідно до принципів і норм міжнародного права.

Джерелом для виплати є резервний фонд державного бюджету. Такий фонд для виплати формується за рахунок коштів державного бюджету, а також коштів, які надходять до державного бюджету в рамках програм допомоги Європейського Союзу, урядів іноземних держав, міжнародних організацій, донорських установ. Порядок використання таких коштів, які надходять до державного бюджету, затверджується Кабінетом Міністрів України.

Одноразова грошова допомога особам, на яких поширюється дія цього Закону, які внаслідок поранення (контузії, травми) під час виконання посадових (службових) обов'язків у зв’язку з військовою агресією проти України, або  членам сімей загиблих (померлих) призначається і виплачується в разі:

встановлення I групи інвалідності – в розмірі 800 000 гривень;

встановлення II групи інвалідності – в розмірі 500 000 гривень;

встановлення III групи інвалідності – в розмірі 200 000 гривень;

втрати працездатності без встановлення інвалідності, що настала внаслідок поранення (контузії, травми) - в розмірі 100 000 гривень;

загибелі (смерті) – в розмірі 1 000 000 гривень.

Право на призначення та отримання одноразової грошової допомоги мають члени сім’ї, померлого (загиблого) працівника у рівних частинах.

До членів сімей загиблих (померлих) працівників, зазначених у цій статті, належать:

батьки;

один із подружжя;

діти;

утриманці загиблого (померлого), яким у зв’язку з цим виплачується пенсія.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді