Продаж гуманітарної допомоги: яке покарання пропонується

12:45, 7 июня 2022
Протоколи буде складати Нацполіція, а обов’язок розглядати відповідні справи про адміністративні правопорушення покладуть на районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди.
Продаж гуманітарної допомоги: яке покарання пропонується
Джерело фото: culturemeter.od.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про прийняття за основу законопроекту 7321-1 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо вдосконалення окремих питань, пов’язаних із незаконним продажем гуманітарної допомоги».

Метою законопроекту, як це зазначається у пояснювальній записці до нього, є «зменшення кількості правопорушень у сфері обігу гуманітарної допомоги, благодійних пожертв та безоплатної допомоги, а також унеможливити уникнення особами покарання за продаж товарів (предметів) гуманітарної допомоги або використання благодійних пожертв, безоплатної допомоги або укладання інших правочинів щодо розпорядження таким майном з метою отримання прибутку».

Для досягнення вказаної мети у законопроекті пропонується доповнити Кодекс про адміністративні правопорушення (КУпАП) новою ст. 166-28 «Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги», надавши право  складати протоколи про такі порушення уповноваженим особам органів Національної поліції (зміни до ст. 255 КУпАП), а обов’язок розглядати відповідні справи про адміністративні правопорушення покласти на районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди (судів) (зміни до ст. 221 КУпАП).

Відповідні зміни пропонується також внести до санкції ч. 1 та примітки 2 ст. 201-2 «Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги» Кримінального кодексу України.

Поданий законопроект є альтернативним щодо проекту «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо вдосконалення окремих питань, пов’язаних із незаконним продажем гуманітарної допомоги)» №7321 від 27.04.2022.

ГНЕУ звернуло увагу на таке:  «У ч. 3 ст. 166-28 КУпАП пропонується встановити відповідальність за повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною 1 або 2 цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню.

Аналіз змін, які вносились до КУпАП останнім часом, виявляє тенденцію до збільшення складів адміністративних правопорушень, які передбачають відповідальність за вчинення певних діянь повторно безпосередньо у диспозиції статті Особливої частини КУпАП. Однак звертаємо увагу, що повторне протягом року вчинення однорідного правопорушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, або вчинення правопорушення особою, яка раніше вчинила кримінальне правопорушення, в будь-якому випадку є обставиною, що обтяжує відповідальність за адміністративне правопорушення відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 35 КУпАП. Для доповнення КУпАП кваліфікуючим складом за ознакою повторності безпосередньо у тексті норми Особливої частини Кодексу необхідно, щоб неефективність застосування загального складу у поєднанні з посиланням на п. 2 ч. 1 ст. 35 КУпАП було підтверджено практикою або ж щоб повторне правопорушення свідчило про особливу зухвалість особи, що його вчиняє. Однак, оскільки спрогнозувати відповідну статистику застосування ст. 166-28 КУпАП досить складно, вирішення проблеми накладення стягнення на осіб, що неодноразово притягатимуться до відповідальності за незаконні дії з гуманітарною допомогою, краще здійснити шляхом розширення різниці між мінімальним та максимальним розмірами штрафу за вчинення відповідних адміністративних правопорушень».

Нижче наводимо порівняльну таблицю.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду