НАДС: оцінювання результатів службової діяльності держслужбовців залишається обов’язковим, роз'яснення

10:42, 11 июня 2022
Разом з тим, у НАДС розповіли, що робити, якщо завдання неможливо виконати або ключовий показник є недосяжним з ряду об'єктивних причин.
НАДС: оцінювання результатів службової діяльності держслужбовців залишається обов’язковим, роз'яснення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національне агентство з питань державної служби (НАДС) надало роз'яснення щодо моніторингу виконання державними службовцями завдань і ключових показників результативності, ефективності та якості службової діяльності в умовах воєнного стану.

В документі, зокрема, зазначено наступне. Якщо завдання неможливо виконати або ключовий показник є недосяжним з ряду об’єктивних причин, таке завдання або ключовий показник може не переглядатися. У такому разі бал за таке завдання не виставляється, а показник не враховується при оцінці всього завдання. 

Нижче наводимо саме роз’яснення.

Пунктом 35 Порядку проведення оцінювання результатів службової діяльності державних службовців передбачено, що особа, яка визначає завдання і ключові показники результативності, ефективності та якості службової діяльності державному службовцю, проводить моніторинг їх виконання.

З метою надання допомоги службам управління персоналу та іншим учасникам оцінювання результатів службової діяльності державних службовців НАДС затверджено Методичні рекомендації щодо визначення завдань і ключових показників результативності, ефективності та якості службової діяльності державних службовців, які займають посади державної служби категорії «Б» і «В», моніторингу їх виконання та перегляду.

Відповідно до Методичних рекомендацій для здійснення моніторингу завдань рекомендується розробити та використовувати єдину форму подання інформації для всіх державних службовців (паперову чи електронну) та/або шляхом впровадження електронної системи моніторингу в державному органі. Особі, яка визначила завдання і ключові показники державному службовцю, з метою з'ясування стану виконання завдань і досягнення ключових показників, їх виконання, прогалин, причин порушення встановлених строків тощо, рекомендується щоквартально проводити з таким державним службовцем бесіду та/або у разі впровадження електронної (автоматизованої) системи моніторингу перевіряти та надавати зворотний зв'язок у електронному вигляді.

Результати слід використовувати для ухвалення рішення щодо виправлення (у разі необхідності) поточного стану виконання завдань та/або ключових показників.

Військові дії на території нашої країни суттєво вплинули на організацію роботи в багатьох державних органах, а також на виконання державними службовцями їх завдань.

У зв'язку з російською військовою агресією на території України регулювання окремих процесів та процедур на державній службі було змінено.

Разом з тим, оцінювання результатів службової діяльності державних службовців наразі залишається обов'язковим. Проведення моніторингу виконання державними службовцями визначених завдань і ключових показників також має здійснюватись. Однак, у разі неможливості для більшості працівників державного органу забезпечити проведення моніторингу відповідно до процедури, впровадженої у державному органі, на думку НАДС, доцільно на час воєнного стану запровадити проведення моніторингу в інший спосіб, наразі доступний державним службовцям, які визначають та виконують завдання.

Нагадуємо, що моніторинг виконання завдань, який проводиться не рідше один раз на квартал, є додатковим допоміжним інструментом для визначення об'єктивних результатів виконання завдань. Адже керівник, який слідкує за ходом виконання визначеного ним завдання, знаходиться в постійній комунікації зі своїм підлеглим, знає актуальний стан виконання завдання, обставини та умови, в яких відбувається його виконання.

Звертаємо увагу, що в умовах війни виконання деяких завдань та/або ключових показників з об'єктивних причин може бути неможливим. Відповідно до Методичних рекомендацій, державним службовцям рекомендується оперативно (за потреби) та планово (щоквартально) інформувати своїх безпосередніх керівників щодо неможливості виконання завдання або ключового показника через обставини, які об'єктивно унеможливлюють його виконання і щодо яких державний службовець не міг впливати чи пропонувати інший спосіб виконання завдання.

Згідно з пунктом 35 Порядку завдання і ключові показники можуть бути переглянуті не частіше, ніж один раз на квартал і виключно у разі внесення змін до документів, зазначених в пункті 33 Порядку (стратегічних документів державного та/або регіонального рівня, річного плану роботи державного органу, завдань, функцій та обов'язків, визначених у положенні про державний орган, положення про відповідний структурний підрозділ, посадової інструкції).

Таким чином, у разі наявності вищезазначених підстав, а також, враховуючи результати моніторингу виконання державним службовцем завдань, керівником приймається відповідне рішення щодо перегляду завдань і ключових показників.Також інформуємо, що згідно з Критеріями виставлення балів, що містяться у додатку 4 до Порядку, завдання не підлягає оцінюванню, якщо воно не могло бути виконано через обставини, які об'єктивно унеможливили його виконання і щодо яких державний службовець не міг впливати чи пропонувати інший спосіб виконання завдання, зокрема тимчасова непрацездатність, відсторонення від виконання посадових обов'язків (повноважень).

Відповідно до згаданих критеріїв завдання або ключовий показник, що не підлягають оцінюванню, не враховуються при визначенні результатів виконання завдань.

Таким чином, якщо завдання неможливо виконати або ключовий показник є недосяжним з об'єктивних причин, зокрема через наслідки бойових дій на території України, таке завдання або ключовий показник може не переглядатися, у такому разі бал за таке завдання не виставляється, а показник не враховується при оцінці всього завдання.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва