Уряд визначився з наслідками ухвалення судом рішення про заборону політпартії для статусу депутатів місцевих рад

16:37, 17 июня 2022
Пропонується, щоб повноваження місцевої ради достроково припинялися у разі дострокового припинення повноважень більше ніж половини депутатів від загального складу ради з підстави набрання законної сили рішенням суду про заборону діяльності політичної партії.
Уряд визначився з наслідками ухвалення судом рішення про заборону політпартії для статусу депутатів місцевих рад
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

17 червня відбулося засідання Уряду. Зокрема, як повідомив представник Кабміну у парламенті Тарас Мельничук, було схвалено проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо наслідків ухвалення судом рішення про заборону політичної партії для статусу депутатів місцевих рад».

Проектом пропонується передбачити однією з підстав дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради набрання законної сили рішенням суду про заборону діяльності політичної партії, від місцевої організації якої висувалася та була обрана відповідна особа, а також входження депутата місцевої ради до депутатської фракції місцевої організації такої партії.

Повноваження місцевої ради достроково припиняються у разі дострокового припинення повноважень більше ніж половини депутатів від загального складу ради з підстави набрання законної сили рішенням суду про заборону діяльності політичної партії.

У такому випадку до проведення першої сесії новообраної ради у відповідних районах, областях, на територіях територіальних громад, де введено воєнний стан або режим у районі проведення АТО, утворюються військові або військово-цивільні адміністрації.

Також, як вже повідомлялося, КМУ припинено дію Угоди між Урядом України і Урядом Російської Федерації про безвізові поїздки громадян України і Російської Федерації, вчиненої 1997 р. в м. Москві. На 6-місячний період, протягом якого Угода 1997 року продовжуватиме діяти до втрати нею чинності, скасовано можливість для громадян РФН в'їжджати, виїжджати, прямувати транзитом, перебувати і пересуватися територією України без віз на підставі паспорту громадянина РФ, що посвідчує особу за межами РФ, дипломатичного чи службового паспорту, паспорту (посвідчення особи) моряка; льотного свідоцтва члена екіпажу повітряного судна. Встановлено, що громадяни РФ – жителі прикордонних регіонів РФ мають в’їжджати в Україну та виїжджати з України виключно через міжнародні та міждержавні пункти пропуску.

Окрім того, Кабміном:

Надано, з метою виконання міжнародних зобов’язань України, право уповноваженому органу з питань цивільної авіації здійснювати позапланові перевірки суб’єктів та об’єктів авіаційної діяльності протягом періоду воєнного стану.

Передбачено, що у період воєнного стану виконавчі комітети місцевих рад, місцеві державні адміністрації, військові (військово-цивільні) адміністрації здійснюють управління коштами місцевих бюджетів без оприлюднення нормативно-правових актів та інших документів, які застосовуються під час бюджетного процесу. У період дії воєнного стану сільський, селищний, міський голова територіальної громади, на території якої не ведуться бойові дії та не прийнято рішення про утворення військової адміністрації, виключно для здійснення заходів правового режиму воєнного стану може прийняти рішення щодо передачі коштів з відповідного місцевого бюджету на потреби ЗСУ та/або для забезпечення заходів правового режиму воєнного стану.

Передбачено можливість ініціювання питання про присвоєння статусу національного Донецькому державному університету внутрішніх справ.

Внесено зміни до Порядку розгляду скарг на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб’єктів державної реєстрації, територіальних органів Міністерства юстиції, якими спрощено процедуру оформлення та подання скарги, оптимізовано процедуру розгляду скарги та передбачено можливість розгляду скарги без участі заінтересованих осіб в умовах воєнного стану.

Затверджено Порядок здійснення заходів щодо поводження з військовополоненими в особливий період, яким закріплено загальні засади поводження з військовополоненими, порядок ведення обліку та реєстрації, евакуації, супроводження та прийому-передачі військовополонених, порядок їх опитування.

Затверджено Порядок забезпечення вилучення тіл (останків) осіб, загиблих (померлих) у зв’язку зі збройною агресією проти України, та Порядок передачі та репатріації тіл (останків) осіб, загиблих (померлих) у зв’язку зі збройною агресією проти України.

Утворено Координаційний штаб з питань захисту прав осіб, депортованих або примусово переміщених у зв’язку зі збройною агресією проти України. Затверджено Положення про Координаційний штаб та його склад.

Продовжено, з метою забезпечення безперебійності роботи, строк повноважень діючого складу Національного агентства кваліфікацій до 5 років.

Внесено зміну до політики власності НАК «Нафтогаз України», затвердженої постановою КМУ, та передбачено, що забезпечення безпечного постачання енергії, зокрема природного газу, буде досягнуто шляхом використання потенціалу підземних сховищ природного газу, забезпечення наявності станом на 1 жовтня 2022 року природного газу в сховищах в обсязі, достатньому для стабільного проходження осінньо-зимового періоду 2022/23 року, в тому числі задоволення потреб побутових споживачів та підприємств теплопостачання, але не менш як 19 млрд. куб. метрів.

Виділено з резервного фонду державного бюджету 243 460 593 гривень на покриття витрат центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, сплачених закладами, підприємствами, установами та організаціями державної і комунальної форми власності за комунальні послуги, спожиті у будівлях (приміщеннях), що перебувають на їх балансі і в яких в умовах воєнного стану на безоплатній основі розміщувалися тимчасово переміщені особи за березень 2022.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде