Банки тепер зобов’язані під час відкриття і закриття особою рахунку перевіряти, чи є особа у Єдиному реєстрі боржників: постанова НБУ

11:43, 22 июня 2022
Нацбанк затвердив постанову, за якою можна буде відслідкувати відкриття чи закриття рахунку боржником.
Банки тепер зобов’язані під час відкриття і закриття особою рахунку перевіряти, чи є особа у Єдиному реєстрі боржників: постанова НБУ
Джерело фото: zp.tax.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, одним з проблемних питань виконання судових рішень є те, що на момент виконання боржник вже може зняти всі кошти з рахунку у банку та закрити його. НБУ затвердив положення, за яким виконавець зможе дізнатися про такі дії боржника, а також про те, що боржник збирається відкрити новий рахунок. Щоправда, такі повідомлення у спільноті приватних виконавців вважають неефективними. 

Отже, Постановою правілння Нацбанку 116 від 13 червня затверджено Положення про порядок повідомлення надавачами платіжних послуг з обслуговування рахунків інформації про відкриття/закриття рахунків користувачів, унесених до Єдиного реєстру боржників, органам державної виконавчої служби або приватним виконавцям.

 За нею банки зобов'язані:

  • під час відкриття або закриття особою рахунку, перевіряти наявність про неї інформації у Єдиному реєстрі боржників;
  • якщо особа перебуває в Єдиному реєстрі боржників, повідомити про факт відкриття/закриття рахунку орган державної виконавчої служби або приватного виконавця.

Положення регулює порядок надсилання надавачами платіжних послуг з обслуговування рахунків повідомлення про відкриття/закриття рахунків користувачу, інформація про якого внесена до Єдиного реєстру боржників, до органів державної виконавчої служби або приватним виконавцям.

Терміни в цьому Положенні вживаються в такому значенні:

1) користувач ‒ фізична або юридична особа, яка отримує чи має намір отримати платіжну послугу в надавача платіжних послуг;

2) надавач платіжних послуг ‒ банк або небанківський надавач платіжних послуг.

Інші терміни, що вживаються в цьому Положенні, застосовуються в значеннях, визначених законодавством України.

Надавач платіжних послуг (тобто, у тому числі, банк) зобовʼязаний:

1) перевірити в разі відкриття або закриття рахунку користувача наявність інформації про внесення такої особи до Єдиного реєстру боржників;

2) у разі наявності в Єдиному реєстрі боржників інформації про користувача-боржника надіслати органу державної виконавчої служби або приватному виконавцю (далі ‒ виконавець) у день відкриття/закриття рахунку повідомлення про відкриття/закриття рахунку (далі ‒ повідомлення) таким користувачем.

Надавач платіжних послуг перевіряє наявність інформації про внесення відомостей про користувача до Єдиного реєстру боржників шляхом формування запиту до Єдиного реєстру боржників в електронному вигляді та отримує на кожний запит квитанцію-відповідь про наявність/відсутність відповідної інформації в Єдиному реєстрі боржників.

Повідомлення в електронному вигляді, яке надавач платіжних послуг надсилає виконавцю, має містити всі обовʼязкові реквізити, зазначені у формі, наведеній в додатку до цього Положення.

Електронна форма повідомлення, крім обовʼязкових реквізитів, може містити додаткові технологічні реквізити, які не належать до інформації про відкриття/закриття рахунків користувачів-боржників, в обсязі, потрібному для організації інформаційної взаємодії в електронному вигляді.

Інформаційна взаємодія в електронному вигляді щодо перевірки інформації про внесення відомостей про користувачів до Єдиного реєстру боржників та інформування виконавця забезпечуються згідно з регламентом інформаційної взаємодії, розробленим адміністратором автоматизованої системи виконавчого провадження (далі ‒ адміністратор), визначеним Положенням про автоматизовану систему виконавчого провадження, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 05 серпня 2016 року № 2432/5, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 12 серпня 2016 року за № 1126/29256 (зі змінами).

Адміністратор та надавач платіжних послуг для захисту інформації, яка передається та приймається в порядку інформаційної взаємодії, упроваджують організаційно-технічні заходи, що забезпечують захист інформації з обмеженим доступом відповідно до Закону України “Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах”.

Організація захисту інформації надавачами платіжних послуг здійснюється відповідно до нормативно-правових актів Національного банку України.

В електронних повідомленнях для підтвердження достовірності походження та цілісності даних використовується кваліфікована електронна печатка.

Надавач платіжних послуг подає виконавцю повідомлення в паперовому вигляді в разі наявності технічних підстав, що унеможливлюють взаємодію між надавачем платіжних послуг та виконавцем в електронному вигляді.

Повідомлення в паперовому вигляді за підписом уповноваженої особи надавача платіжних послуг подається виконавцю під підпис або надсилається поштою з повідомленням про вручення не пізніше робочого дня, наступного за днем відкриття/закриття рахунку.

Інформація, що надається в повідомленнях відповідно до цього Положення, становить банківську таємницю, таємницю надавача платіжних послуг.

Вимоги щодо захисту, зберігання, використання та розкриття інформації, що містить банківську таємницю, таємницю надавача платіжних послуг, визначаються нормативно-правовими актами Національного банку України.

Порядок зберігання відомостей про всі відправлені надавачем платіжних послуг повідомлення та підтвердження про їх отримання  визначаються внутрішніми документами надавача платіжних послуг.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде