Замість Інституту законодавства Верховної Ради буде Дослідницька служба: ухвалено закон

12:00, 2 июля 2022
Законом про встановлення фактів народження та смерті на додачу змінили функціональне призначення Інституту законодавства Верховної Ради та перейменував його на Дослідницьку службу Верховної Ради.
Замість Інституту законодавства Верховної Ради буде Дослідницька служба: ухвалено закон
Джерело фото: Vadim Chuprina/wikipedia.org
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

1 липня Верховна Рада ухвалила в цілому як закон законопроект щодо нових правил встановлення фактів народження та смерті під час воєнного стану (законопроект 7310 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо особливостей провадження у справах про встановлення факту народження або смерті особи в умовах воєнного чи надзвичайного стану та на тимчасово окупованих територіях»). Детальніше про нього можна прочитати за посиланням.

 Разом із тим, до другого читання у законопроекті з’явилися зовсім нові норми, які не стосуються предмету регулювання даного закону.

Вніс відповідну поправку щодо змін до статті 7 Регламенту Верховної Ради України голова Комітету ВР з питань правової політики Андрій Костін.

«Пунктом 2 розділу II «Прикінцеві положення» законопроекту передбачено доручення Голові Верховної Ради України змінити функціональне призначення Інституту законодавства Верховної Ради України, перейменувати його на Дослідницьку службу Верховної Ради України та затвердити Положення про Дослідницьку службу Верховної Ради України. Формулюючи зазначені положення проекту, на нашу думку, варто було б більш повно врахувати, на нашу думку, повноваження Голови Верховної Ради України, передбачені законами України», - зауважило у своєму висновку на законопроект Головне юридичне управління парламенту.

Отже, тепер науково-дослідницьке та інформаційно-аналітичне забезпечення діяльності Верховної Ради, її органів, народних депутатів, депутатських фракцій (депутатських груп), а також професійне навчання (підвищення кваліфікації) народних депутатів, працівників Апарату Верховної Ради та помічників-консультантів народних депутатів здійснюватиме Дослідницька служба Верховної Ради.

Дослідницька служба є юридичною особою. Положення про Дослідницьку службу, граничну чисельність, структуру та штатний розпис Дослідницької служби затверджує Голова ВР. Керівник Дослідницької служби призначається на посаду Головою ВР за результатами конкурсу та звільняється з посади Головою ВР з підстав, передбачених законом.

Нагадаємо 12 січня 2022 року перший заступник спікера Олександр Корнієнко підписав розпорядження №4, згідно з яким підготовку експертних висновків на законопроекти доручають Інституту законодавства Верховної Ради (раніше Інститут займався науковою експертизою законопроектів).

Раніше голова парламенту Руслан Стефанчук, перший заступник голови ВР Олександр Корнієнко та голова апарату ВР В'ячеслав Штучний на зустрічі з представниками міжнародних проектів технічної допомоги розповіли, що серед основних напрямів реформи Верховної Ради буде створення на базі Інституту законодавства Верховної Ради свого роду дослідницької служби.

Поступово вона може замінити собою функції Головного науково-експертного управління парламенту.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду