Бизнес сможет перечислять часть налога с доходов физических лиц на счет неприбыльных организаций

14:42, 2 июля 2022
Народные депутаты зарегистрировали законопроект о том, чтобы бизнес смог перечислять часть налога с доходов физических лиц на счет неприбыльных организаций.
Бизнес сможет перечислять часть налога с доходов физических лиц на счет неприбыльных организаций
Источник фото: PINTEREST.COM
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Народные депутаты Роман Грищук, Галина Третьякова, Кира Рудик, Роксолана Пидласа и другие внесли в Верховную Раду законопроект 7500 о внесении изменений в Налоговый кодекс Украины (относительно введения механизма процентного отчисления для поддержки неприбыльных организаций).

Так, в Налоговый кодекс хотят ввести новую статью 178-1 «Процентное отчисление».

Как предлагается определить, процентное отчисление (ПО) – часть налога с доходов физических лиц, уплаченного за предыдущий налоговый (отчетный) год, не превышающий установленный Налоговым кодексом размер, которая может быть перечислена соответствующим налогоплательщиком в пользу одной или двух неприбыльных организаций.

Согласно с новациями налогоплательщик вправе вычесть часть налога, уплаченного в течение или по результатам предыдущего налогового (отчетного) года, в пользу одной или двух неприбыльных организаций по собственному выбору.

Для целей этой статьи налогоплательщиком является физическое лицо-резидент, получающее доходы как из источника их происхождения в Украине, так и иностранные доходы в соответствии с подпунктом 162.1.1. пункта 162.1 статьи 162 НК, а также физическое лицо - предприниматель, доходы которого от осуществления хозяйственной деятельности облагаются налогом в соответствии со статьей 177 НК.

Налогоплательщик до 1 июня текущего налогового (отчетного) года подает в контролирующий орган по месту регистрации заявление об осуществлении процентного отчисления в письменной или электронной форме.

Порядок осуществления ПО, а также порядок ведения Реестра получателей процентного отчисления утверждается Кабмином.

Если плательщик не воспользовался правом на подачу заявления о ПО, сумма неиспользованного ПО на следующие налоговые (отчетные) годы не переносится.

Получателем ПО может быть неприбыльная организация, которая включена контролирующим органом в Реестр получателей процентного отчисления.

Неприбыльная организация включается контролирующим органом в Реестр получателей в случае, если одновременно отвечает следующим требованиям:

  • создана и функционирует в соответствии с Законами «Об общественных объединениях» или «О благотворительной деятельности и благотворительных организациях», или «О свободе совести и религиозных организациях»;
  • включена в Реестр неприбыльных учреждений и организаций в течение не менее одного года до дня подачи заявления о включении в Реестр получателей процентного отчисления;
  • не имеет задолженности по уплате налогов, сборов и других обязательных платежей по состоянию на дату подачи заявления о включении в Реестр получателей процентного отчисления;
  • в случае получения процентного отчисления в течение предыдущего налогового (отчетного) года – организацией представлен годовой отчет об использовании ПО в составе Отчета об использовании доходов (прибыли) неприбыльной организации;
  • в случае получения ПО в течение предыдущего налогового (отчетного) года – процентное отчисления использовано в порядке, предусмотренном подпунктом 133.4.2 пункта 133.4 статьи 133 настоящего Кодекса для использования доходов (прибыли) неприбыльной организации.

Для включения в Реестр получателей ПО неприбыльная организация подает в контролирующий орган регистрационное заявление до 1 марта текущего налогового (отчетного) года.

Контролирующий орган до 30 апреля текущего налогового (отчетного) года проверяет неприбыльные организации на соответствие требованиям, установленным в пункте 178-1.4. статьи 178-1 настоящего Кодекса и обнародует на своем официальном веб-сайте Реестр получателей процентного отчисления на текущий налоговый (отчетный) год и информацию о суммах ПО, полученных неприбыльными организациями по результатам предыдущих налоговых (отчетных) лет.

Процедура включения неприбыльной организации в Реестр получателей процентного отчисления, а также исключение неприбыльной организации из Реестра получателей процентного отчисления устанавливается Порядком ведения Реестра получателей процентного отчисления, утверждаемым Кабинетом Министров Украины.

Ниже приводим аргументацию авторов.

«З початком повномасштабної війни Російської Федерації проти України неприбуткові організації стали міцною опорою для держави, які здійснюють підтримку Збройних сил України, інших військових формувань, правоохоронних (спеціальних) органів, органів цивільного захисту, добровольчих формувань територіальних громад, надають необхідну допомогу особам, які постраждали чи можуть постраждати від збройної агресії.

Разом з тим, неприбуткові організації мають величезний потенціал для здійснення діяльності спрямованої на післявоєнне відновлення та розвиток України. Оскільки громадські об'єднання, благодійні організації та релігійні організації працюють в різних сферах життя й економіки країни, вони могли б стати значним рушієм для  діяльності спрямованої, зокрема, на:

відновлення і розбудову транспортної, медичної, соціальної, комунальної, виробничої інфраструктури та житла, інфраструктури енергетики, зв’язку, військової інфраструктури і військово-промислового комплексу;

структурну модернізацію та перезапуск економіки, подолання безробіття, підтримки сімей з дітьми, вразливих верств населення, осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах внаслідок війни;

відновлення та збереження об’єктів культурної спадщини; напрацювання пропозицій щодо пріоритетних реформ, прийняття та реалізація яких є необхідними у воєнний і післявоєнний періоди;

реалізацію інших заходів здійснення яких спрямовано на відновлення та розвиток України.

Крім того, упродовж останніх декількох років збільшилася частка українців, які бажають брати участь у підтримці неприбуткових організацій, як безпосередньо, так і фінансово.

Таким чином, у суспільстві сформувався запит на законодавче визначення засобів для підтримки неприбуткових організацій та їх інституційного розвитку за рахунок коштів громадян.

Одним із таких засобів, покликаних стати відповіддю на потребу громадян у підтримці неприбуткових організацій, має стати механізм відсоткового відрахування, тобто надання права громадянам на власний розсуд  розпоряджатися на користь обраних ними неприбуткових організацій законодавчо визначеним відсотком сплаченого громадянами податку на доходи  фізичних осіб.

Міжнародний досвід запровадження та роботи механізму відсоткового відрахування, як засобу фінансової підтримки неприбуткових організацій, свідчить про успішну реалізацію такого механізму для безпосередньої участі суспільства у вирішенні проблем та потреб як місцевого, так і державного значення.

Слід зазначити, що значна кількість країн Східної та Центральної Європи вже запровадили механізм відсоткового відрахування для підтримки неприбуткових організацій.

Зокрема, в Угорщині такий механізм запрацював з 1996 року, у Словаччині з 2003 року, у Литві, Румунії та Польщі з 2004 року та у Молдові з 2017 року.

Приклад цих країн показує, що система механізму відсоткового відрахування сприяє кращій фінансовій сталості неприбуткових організацій та надає змогу зібрати кошти для успішної реалізації проектів та ініціатив на користь громади.

Фінансування неприбуткових організацій є однією з гарантій права на свободу об'єднань, закріпленого в низці міжнародних документів, обов'язкових для України. Міжнародні фахівці наголошують, що різноманітність джерел фінансування неприбуткових організацій сприяє їхній незалежності і неупередженості. Адже, державне фінансування прямо чи опосередковано робить організації залежними від офіційної позиції Уряду, донорське фінансування та фінансування з боку бізнес-середовища так само накладають на неприбуткові організації певні зобов’язання. Тільки відсоткове фінансування від власних громадян може зробити неприбуткові організації по справжньому вільними, неупередженими і такими, що представлятимуть інтереси безпосередньо громадян.

З метою запровадження в Україні механізму відсоткового відрахування підготовлено законопроект, який передбачає можливість для фізичної особи – резидента, який отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи і є платником податку на доходи фізичних осіб відповідно до пункту 162.1.1 статті 162 Податкового кодексу України перерахувати до 2% від сплаченого податку за власним вибором на користь однієї або двох неприбуткових організацій, які включені до Реєстру отримувачів відсоткового відрахування.

Законопроектом пропонується внести зміни до чинного податкового законодавства в частині запровадження механізму подання платником податків заяви про здійснення відсоткового відрахування, визначення вимог, яким має відповідати неприбуткова організація для отримання відсоткового відрахування та включення до Реєстру отримувачів відсоткового відрахування, врегулювання порядку перевірки контролюючим органом даних, вказаних в заяві платника, а також встановлення підстав для невключення контролюючим органом даних заяви платника до зведеного розрахунку відсоткових відрахувань.

При цьому, передбачається, що Порядок здійснення відсоткового відрахування, а також Порядок ведення Реєстру отримувачів відсоткового відрахування буде затверджений Кабінетом Міністрів України.

Крім того, пропонується встановити, що у разі безпідставного невключення або несвоєчасного включення контролюючим органом даних заяви про здійснення відсоткового відрахування до зведеного розрахунку відсоткових відрахувань, платник податків матиме право заявити вимогу про відшкодування шкоди.

Загальна характеристика та основні положення законопроєкту

Цей законопроект є нерозривно пов'язаний із проектом закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо запровадження механізму відсоткового відрахування для підтримки неприбуткових організацій)». Законопроектом пропонується внесення наступних змін до Податкового кодексу України:

  • запровадження поняття «відсоткове відрахування», яке означає частину податку з доходів фізичних осіб, сплаченого за попередній податковий (звітний) рік, що не перевищує встановлений цим Кодексом розмір та може бути перерахована відповідним платником податків на користь однієї або двох неприбуткових організацій в порядку та на умовах, визначених Податковим кодексом України;
  • закріплення права платника податків на відшкодування шкоди у разі безпідставного невключення або несвоєчасного включення контролюючим органом даних заяви про здійснення відсоткового відрахування до зведеного розрахунку відсоткових відрахувань;запровадження механізму відсоткового відрахування шляхом подання платником податків заяви до контролюючого органу;
  • встановлення переліку вимог, яким має відповідати неприбуткова організація для отримання відсоткового відрахування;
  • визначення порядку перевірки контролюючим органом даних, вказаних в заяві платника, включення даних заяви до зведеного розрахунку відсоткових відрахувань та подання зазначеного розрахунку органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Фінансово-економічне обґрунтування

Прийняття законопроекту не матиме прямого впливу на видаткову частину Державного бюджету. Відсоткове відрахування суми податку з доходів фізичних осіб на користь неприбуткових організацій не вважатиметься видатками бюджету.

Кошти, які будуть перераховуватися неприбутковим організаціям відповідно до запропонованого механізму відсоткового відрахування не є прямими витратами державного бюджету, оскільки не зменшують суму доходів державного бюджету, базу податкових надходжень, - змінюється лише механізм їх розподілу. Тобто, розподіл суми коштів у вигляді відсоткового відрахування здійснюватиметься не розпорядниками бюджетних коштів, а безпосередньо платниками податку.

Так, якщо взяти за основу розрахунків доходи Державного бюджету від податку на доходи фізичних осіб у 2021 році в сумі 137,6 млрд гривень, то 2% від цієї суми складає 2,8 млрд гривень, що становить 0,21% від усіх доходів Державного бюджету. Вказаний показник становитиме верхню межу розподілу коштів бюджету через механізм відсоткового відрахування у випадку, якщо правом розпоряджатися 2% свого сплаченого податку скористаються 100% платників податку.

Водночас, досвід країн Східної Європи, зокрема Словаччини, демонструє, що максимальна кількість платників податків, які користуються механізмом відсоткового відрахування в останні роки його існування не перевищує 30-40% платників податку. Також результати зазначеного вище соціологічного дослідження демонструють, що підтримувати неприбуткові організації через відсотковий механізм готові близько 30% респондентів. Таким чином, якщо взяти за основу розрахунків доходи Державного бюджету від податку на доходи фізичних осіб за 2021 рік, максимальна прогнозована величина ймовірного розподілу бюджетних коштів через механізм відсоткового відрахування склала б 0,8 млрд гривень, тобто 0,06% від усіх доходів Державного бюджету.

Оскільки показник щодо участі 30% громадян України у механізмі відсоткового відрахування буде досягнутий протягом певного часу, а також враховуючи відмінності у рівні доходів різних громадян України, то прогнозована сума розподілу бюджетних коштів через механізм відсоткового відрахування буде значно меншою за 0,06% від усіх доходів Державного бюджету.

Щодо джерел покриття (компенсаторів) непрямих втрат Державного бюджету внаслідок запровадження механізму відсоткового відрахування варто відзначити, що відповідні втрати покриватимуться, в тому числі, за рахунок податків, що сплачуватимуться до Державного та місцевого бюджету суб’єктами господарювання, які постачатимуть товари, роботи, послуги неприбутковим організаціям в межах реалізації відповідними неприбутковими організаціями власних ініціатив. Також внаслідок запровадження механізму відсоткового відрахування очікується збільшення кількості осіб, які перебувають у трудових відносинах з неприбутковими організаціями, а тому часткове покриття непрямих втрат Державного бюджету відбуватиметься також за рахунок оподаткування доходів таких осіб. Внаслідок цього, передбачається, що значна частина коштів, що будуть перераховані неприбутковим організаціям за механізмом відсоткового відрахування, повернеться до Державного бюджету та місцевих бюджетів у вигляді сплачених податків».

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Youtube Право ТВ, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва