Глава Комиссии по отбору руководителя САП пояснила, что сейчас происходит с конкурсом

12:10, 2 июля 2022
На данный момент Комиссия по отбору руководителя Специализированной антикоррупционной прокуратуры ожидает, в частности, решение суда апелляционной инстанции, который скажет, законный ли порядок работы Конкурсной комиссии.
Глава Комиссии по отбору руководителя САП пояснила, что сейчас происходит с конкурсом
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Как ранее писала «Судебно-юридическая газета», Глава Еврокомиссии Урсула фон дер Ляйен 1 июля, выступая в Верховной Раде Украины по видеоконференцсвязи, отметила необходимость назначения руководителя Специализированной антикоррупционной прокуратуры (САП).

«Вы создали впечатляющую антикоррупционную машину. Но сейчас этим учреждениям нужны зубы и нужные люди на руководящих постах. В ближайшее время должны быть назначены новый глава Специализированной антикоррупционной прокуратуры и новый директор Национального антикоррупционного бюро Украины», - отметила она.

Глава Конкурсной комиссии по отбору САП Катерина Коваль пояснила, на какой стадии сейчас находится вопрос определения победителя конкурса.

«Кожне засідання комісії українське суспільство мало можливість спостерігати онлайн, кожне своє рішення члени комісії намагались як детальніше і повніше мотивувати на відповідність закону та пояснити та кандидатам, і суспільству.

Незважаючи на це, на жаль, навіть повна прозорість і обгрунтованість рішень Комісії, не змогла усунути інспірованих інсинуацій і умисних перешкод в ухваленні Комісією остаточного рішення про переможців конкурсу і рекомендацій для призначення на відповідні посади.

Так спочатку анонімно була розгорнута інформація компанія про заангажованість рішень Комісії щодо кандидатів, коли ж вона була повністю спростована (дезавуйована) оголошенням рейтингових результатів переможців, інші особи, зацікавлені у зриві конкурсу, звернулись до суду з приводу оскарження технічного порядку роботи комісії», - отметила она, добавив, что Комиссия сейчас ожидает решение суда апелляционной инстанции, который скажет, законный ли порядок работы Конкурсной комиссии по отбору САП.

«Пригадуючи хронологію його проведення, фінальну крапку Комісія мала поставити у грудні минулого року. Для цього Комісії необхідно було виконати пряму вимогу законодавця – отримати підтвердження відповідності кандидатів вимогам Законів України «Про очищення влади» та «Про запобігання корупції», а також щодо отримання допуску до державної таємниці відповідно до Закону України «Про державну таємницю».

Ще раз наголошую, це дослівна вимога ст. 8-1 Закону України «Про прокуратуру» подавати на розгляд Генерального прокурора кандидатури на посади керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, його першого заступника та заступника лише після отримання вказаних щодо них підтверджень.

Такі підтвердження за чинним поки що Порядком роботи конкурсної комісії та проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі має надати Офіс Генерального прокурора (ч. 6 ст. 28).

Комісія не вправі та жодним чином не втручається в роботу Офісу Генерального прокурора, і не вказуватиме, що і як йому робити. Більш того, щиро вдячні за належний організаційний і технічний супровід роботи Комісії.

Однак вимога Закону є, і на сьогодні згаданих підтверджень з часу направлення щодо цього листа, тобто, з грудня минулого року, не отримано.

Часто лунають заклики до Комісії завершити конкурс, «підтвердження щодо кандидатів не важливе», «зрозуміло, хто є переможцем» та інше. Але вкотре хочу звернути увагу, Комісія не може подати кандидатури Генеральному прокурору без отримання відповідних підтверджень щодо них.

Комісія у жодному разі не має порушувати Закон. Це аксіома», - подчеркнула Катерина Коваль.

Ниже приводим ее полный пост в фейсбуке.

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Youtube Право ТВ, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва