Суддя-спікер АП ВАКС Інна Калугіна: Ми очікуємо на надходження значної кількості адміністративних позовів за новим законом про стягнення активів у дохід держави

13:15, 4 июля 2022
Суддя Апеляційної палати ВАКС Інна Калугіна в інтерв’ю «Судово-юридичній газеті» розповіла, як війна вплинула на діяльність Суду, як АП ВАКС готується до нової категорії справ щодо стягнення активів у дохід держави та чи варто вводити можливість дистанційного розгляду справ.
Суддя-спікер АП ВАКС Інна Калугіна: Ми очікуємо на надходження значної кількості адміністративних позовів за новим законом про стягнення активів у дохід держави
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Війна вплинула на роботу всієї судової гілки влади, і Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду України - не виключення. Разом з тим, до законодавства під час воєнного стану було внесено низку суттєвих змін, які стосуються кримінального провадження та конфіскацї активів. Зокрема, 12 травня парламент ухвалив Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності санкцій, пов’язаних з активами окремих осіб», за яким ВАКС буде розглядати справи стосовно стягнення активів у дохід держави за Кодексом адміністративного судочинства.

Суддя-спікер АП ВАКС Інна Калугіна в ексклюзивному інтерв’ю «Судово-юридичній газеті» розповіла, як Суд готується до розгляду нової категорії справ, та з якими питаннями стикається у своїй діяльності.

Які корективи внесла у роботу АП ВАКС війна? Чи мала АП ВАКС мобілізаційний план на випадок війни, чи було забезпечено можливість евакуації суддів?

Безумовно, війна вплинула на роботу всіх державних установ, ВАКС – не виключення. Як і всі суди України, ВАКС продовжував здійснювати правосуддя навіть під час найбільш гострих тижнів, коли війська країни-агресора знаходилися в безпосередній близькості до столиці.

Звичайно ця обставина не могла не вплинути на роботу суду, знизилися темпи розгляду справ, більшість судових засідань, які призначалися в цей період, не відбулися, здебільшого це було пов’язане з виїздом учасників кримінальних проваджень за межі Києва в більш безпечні місця, їх участю в бойових діях тощо. Судді із розумінням ставилися до клопотань про відкладення засідань, адже залишатися в столиці дійсно було небезпечно, про що неодноразово наголошувало керівництво Києва.

Які нові підкатегорії справ з’явилися у ВАКС та АП ВАКС у зв’язку з війною? Чи зменшилося навантаження на Суд?

У зв’язку із прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності санкцій, пов’язаних з активами окремих осіб», що набрав чинності 24 травня 2022 року, ВАКС очікує на надходження значної кількості адміністративних позовів. Справи адміністративної юрисдикції – це принципово нова категорія для нашого суду, який раніше був судом виключно кримінальної юрисдикції.

В іншому норми, що регулюють підсудність справ Вищому антикорупційному суду не змінилися, і ВАКС продовжує розглядати кримінальні справи у сфері так званої «топ корупції».

В той самий час, слід зазначити, що багато норм КПК зазнали змін внаслідок введення в Україні воєнного стану.

Чи вдається АП ВАКС дотримуватися встановлених строків розгляду справ з огляду на ситуацію в країні та необхідність забезпечення безпеки учасників процесу? Чи мають місце зловживання процесуальними правами з боку сторін?

Ситуація із явкою учасників в судові засідання дійсно ускладнилася з початку війни, впевнена, це проблема не лише ВАКС, а й всіх судів України. Як я вже казала раніше, багато хто виїхав за межі Києва, або взагалі за межі України, хтось мобілізований та боронить нашу країну в гарячих точках.

Слід також пам’ятати, що юрисдикція суду поширюється на всю Україну, а отже, виникають і проблеми з пересуванням між містами, зокрема з тих територій, які окуповані чи знаходяться в зоні бойових дій. За таких умов дотримуватись встановлених строків дуже важко, особливо якщо пам’ятати, що строки на розгляд апеляційних скарг на ухвали слідчих суддів вкрай стислі. Що стосується зловживань – вони були завжди, є і зараз, водночас судді завжди беруть до уваги наявність обставин, які об’єктивно ускладнюють прибуття учасників проваджень в суд, особливо тих обставин, які можуть піддати небезпеці життя та здоров’я громадян. На щастя, сьогодні вже Київ є відносно безпечним місцем та повертається до більш менш звичного життя, багато хто вже повернувся у свої домівки, тому проблема неявки учасників стає не такою глобальною.

Чи поділяєте Ви думку Верховного Суду стосовно необхідності впровадження можливості дистанційного розгляду справ?

Внаслідок тих подій, які останнім часом відбуваються в державі, дійсно неодноразово підіймалося питання можливості здійснення правосуддя в дистанційному режимі, такі зміни могли б забезпечити більш оперативний розгляд справ без нараження на небезпеку як учасників проваджень, так і суддів та працівників апаратів судів.

Втім, впровадження такої можливості без внесення відповідних змін до процесуальних кодексів, на мою думку, неможливе. Як суддя кримінальної юрисдикції, з урахуванням тих положень закону, що існують станом на сьогодні, вважаю, що запровадження такої форми судових засідань призведе до порушення прав учасників, гарантованих їм процесуальним законом та Конституцією. Не варто забувати також, що багато ускладнень в цьому питанні може додати така споконвічна проблема, з якою стикаються всі суди, – не завжди якісний зв’язок, тим більше в умовах війни.

Чи надходили вже до АП ВАКС справи щодо корупційних правопорушень, вчинених після 24 лютого 2022 року військовими чи в оборонній сфері, та як формується практика?

Таких проваджень поки не було, але не виключаю, що з часом ми з ними стикнемося.

Чи надходять до АП ВАКС справи, пов’язані з реалізацією Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності санкцій, пов’язаних з активами окремих осіб», що набрав чинності 24 травня 2022 року?

Ні, поки таких справ в провадження ВАКС не надходило, але суд чекає на їх надходження. Наскільки мені відомо з повідомлень та коментарів представників Мін'юсту та НАЗК, ведеться активна робота з виявлення таких активів та підготовки відповідних процесуальних документів для звернення до суду. Приблизна кількість таких позовів також наразі не відома. Останнім часом в інформаційному просторі фігурувала цифра 250, втім вона не є остаточною, і особисто я сподіваюся, що вона значно збільшиться, адже звернення таких активів на користь держави за наявності на те підстав безумовно позитивно вплине на процес відновлення країни після нашої перемоги.

Законодавець визначив ВАКС судом для розгляду таких справ за КАСУ і з достатньо стислими строками. Чи проводяться підготовчі заходи задля забезпечення здійснення розгляду справ цієї категорії? Які проблемні питання можна прогнозувати, зокрема щодо оцінки доказів? Чи достатньо чітко виписано законодавство?

Після прийняття відповідного Закону судом були вжиті певні заходи, спрямовані на організацію розгляду специфічних для ВАКС справ в порядку адміністративного судочинства: приведено у відповідність внутрішньо-організаційні документи як ВАКС, так і Апеляційної палати, Національною школою суддів України були організовані відповідні тренінги для суддів та помічників з цього питання. Крім того, судді ВАКС з першого дня появи цього законопроекту слідкували за його рухом та готувалися до розгляду цих справ

Закон містить і такі підстави застосування санкції у вигляді стягнення в дохід держави активів, як інформаційне сприяння вчиненню дій або ухваленню рішень, розпалювання ненависті до культури, державної мови, національної ідентичності. Чи є практика інших судів, на яку може спиратися ВАКС та АП ВАКС при розгляді подібних справ?

Це нова категорія справ, нові для правової системи України інституційні механізми та законодавчі підстави застосування цих санкцій, отже, відповідної практики в Україні ще немає. Звичайно, ВАКС буде спиратися на досвід та напрацювання Верховного Суду щодо застосування загальних норм КАСУ, проте практику щодо конкретно цього виду санкцій має сформувати саме ВАКС та Апеляційна палата ВАКС, адже законодавець не передбачив можливості касаційного перегляду, а рішення АП ВАКС будуть остаточними.

Щодо окремих кримінальних правопорушень: як тих, що раніше були в КК України, так і новел, які з’явилися в цьому Кодексі досить недавно як відповідь на суспільно небезпечні дії, пов’язані зі збройною агресією Росії проти України, постає питання щодо отримання, збереження та оцінки цифрових доказів, у тому числі даних, які містяться у відкритих джерелах. Чи формується у ВАКС практика стосовно оцінки таких цифрових доказів?

Судді Вищого антикорупційного суду досліджували це питання, зокрема судді Олексій Кравчук, Дмитро Михайленко та Віра Михайленко, та відображали результати цих досліджень в низці публікацій. Щодо оцінки цифрових доказів - застосовується практика ККС ВС.

Чи вплинули та як на роботу Суду зміни до КПК, внесені після 24.02.2022?

Звісно так. Наприклад, певна кількість проваджень станом на даний час зупинені у зв’язку із мобілізацією обвинувачених на підставі впроваджених після початку війни змін до КПК

Чи відомо, коли відбудуться збори суддів ВАКС для обрання голови суду?

Ні, дата Зборів поки не визначена.

Чи потребує наразі законодавство, з яким стикається у своїй роботі АП ВАКС, вдосконалення?

На мою думку, законодавство так чи інакше потребує вдосконалення завжди, тим більше сьогодні в умовах євроінтеграції, адже життя не стоїть на місці, а законодавство нерозривно пов’язане з потребами суспільства та його розвитком, своєю чергою успішний розвиток держави залежить від досконалості та ефективності законодавства.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва