Кабмін вніс зміни щодо трансплантації органів

10:20, 6 июля 2022
Уряд змінив постанову щодо механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.
Кабмін вніс зміни щодо трансплантації органів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Постановою Кабінету Міністрів України від 1 липня 2022 р. № 743 внесено зміни до постанови від 5 вересня 2018 р. № 707 «Деякі питання реалізації пілотного проекту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів».

Так, визначено, що заклади охорони здоров’я і наукові установи, які подали до Міністерства охорони здоров’я лист щодо участі в пілотному проекті в частині провадження діяльності, пов’язаної з трансплантацією органів людині (далі — потенційні учасники) повинні мати ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики за спеціальністю «Трансплантологія» та відповідати щонайменше одному з таких критеріїв:

  • за останні 6 місяців до дати подачі листа щодо участі в пілотному проекті в частині провадження діяльності, пов’язаної з трансплантацією органів людині, у потенційного учасника відбулося не менше 10 діагностик смерті мозку;
  • до дати подачі листа щодо участі в пілотному проекті в частині провадження діяльності, пов’язаної з трансплантацією органів людині, у потенційного учасника відбулися вилучення анатомічних матеріалів не менш ніж від чотирьох донорів-трупів;
  • у потенційного учасника наявний договір про співпрацю щодо організації надання медичної допомоги методом трансплантації органів між закладом охорони здоров’я, в якому проводиться вилучення анатомічних матеріалів людини, та закладом охорони здоров’я, в якому може бути проведена трансплантація (далі — договір про співпрацю). При цьому в закладах охорони здоров’я, в яких проводяться вилучення анатомічних матеріалів людини, з дати укладення договору про співпрацю з потенційним учасником пілотного проекту з органної трансплантації до дати подачі листа про бажання стати учасником пілотного проекту відбулося загалом не менше 20 діагностик смерті мозку за умови, що на дату укладення договорів про співпрацю такі заклади охорони здоров’я не мали договорів про співпрацю з чинними учасниками пілотного проекту чи іншими потенційними учасниками пілотного проекту з органної трансплантації. Про факт укладення договору про співпрацю інформується спеціалізована державна установа «Український центр трансплант-координації».

Оплата наданих учасниками пілотного проекту послуг з надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги методом трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів здійснюється згідно з визначеними Кабінетом Міністрів України тарифами відповідно до умов та у строки, що визначені в договорах про медичне обслуговування населення з надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги методом трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів, укладених учасниками пілотного проекту незалежно від їх форми власності із спеціалізованою державною установою «Український центр трансплант-координації».

Розпорядник бюджетних коштів нижчого рівня на підставі договорів про медичне обслуговування населення з надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги методом трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів, укладених з кожним учасником пілотного проекту, може здійснювати попередню оплату закладам охорони здоров’я державної та комунальної форми власності в розмірі до 100 відсотків вартості таких послуг на строк не більше 12 місяців.

Нижче наводимо саму постанову.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва