Адвокатам-участникам боевых действий могут уменьшить размер ежегодного взноса, если это не мешает нормальной деятельности рады адвокатов, РАУ/НААУ

08:29, 6 декабря 2022
Участников боевых действий, ВПЛ и других адвокатов могут освободить от уплаты ежегодного взноса или уменьшить его размер при наличии материальной способности Рады адвокатов региона, РАУ/НААУ, если предоставление таких льгот не будет создавать препятствий в обеспечении их нормальной деятельности.
Адвокатам-участникам боевых действий могут уменьшить размер ежегодного взноса, если это не мешает нормальной деятельности рады адвокатов, РАУ/НААУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Стало известно, кого из адвокатов могут освободить от уплаты ежегодного взноса и при каких условиях.

Так, Рада адвокатов региона, РАУ/НААУ может принять решение об освобождении, уменьшении или отсрочке уплаты ежегодного взноса на обеспечение адвокатского самоуправления при наличии материальной способности органа адвокатского самоуправления, если предоставление таких льгот не будет создавать препятствий в обеспечении его нормальной деятельности.

Соответствующее решение №136 «О внесении изменений в Положение о взносах на обеспечение реализации адвокатского самоуправления (новая редакция)» приняла Рада адвокатов Украины на заседании 16-17 ноября 2022 в Мукачево.

Так, РАУ внесло изменения в Положение о взносах на обеспечение реализации адвокатского самоуправления, изложив пункт 2.10. Положение в новой редакции следующего содержания:

«За умови фінансової неспроможності адвоката, з урахуванням фінансового/матеріального стану, а також інших фактичних обставин рада адвокатів регіону, Рада адвокатів України/Національна асоціація адвокатів України мають право за заявами адвокатів, поданих в термін з 1 грудня до 31 грудня поточного року, приймати рішення про звільнення, зменшення, відтермінування сплати щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування стосовно наступних категорій адвокатів:

  • особи з інвалідністю І та ІІ групи;
  • особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники бойових дій (в тому числі особи, які брали участь у бойових діях на територіях інших держав)
  • особи, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС І та ІІ категорій;
  • особи, які змушені залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації та набули відповідний статус.

Оригінали заяв адвокатів (заяви підписані за допомогою електронного цифрового підпису) про звільнення, зменшення або відтермінування сплати щорічного внеску на забезпечення адвокатського самоврядування розглядаються радами адвокатів регіону, Радою адвокатів України/ Національною асоціацією адвокатів України протягом місяця з моменту закінчення, визначеного даним Положенням, строку на подання такої заяви.

Рада адвокатів регіону, РАУ/НААУ можуть прийняти рішення про звільнення, зменшення або відтермінування сплати щорічного внеску на забезпечення адвокатського самоврядування при наявності матеріальної спроможності органу адвокатського самоврядування, якщо надання таких пільг не створюватиме перешкод у забезпеченні його нормальної діяльності відповідно до кошторису/напрямків використання коштів на поточний рік та за наявності підтверджуючих документів відповідного статусу та матеріального становища заявника:

  • радою адвокатів регіону щодо 70% щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування;
  • Радою адвокатів України/Національною асоціацією адвокатів України щодо 30% щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування відповідно.

При розгляді заяв переваги у звільненні, зменшенні або відтермінуванні сплати щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування надаються особам з інвалідністю І та ІІ групи, а іншим особам визначеним в п. 2.10. Положення – виходячи з більш важкого матеріального становища особи в кожному конкретному випадку.

Рада адвокатів регіону, РАУ/НААУ можуть витребувати додаткові відомості щодо набуття відповідного статусу та матеріального становища заявника.

Радою адвокатів регіону може бути надана адвокату розстрочка сплати щорічного внеску, за умови внесення його рівними частками у першій декаді кожного кварталу поточного року.

Рішення щодо надання розстрочки сплати щорічного внеску приймається радою адвокатів регіону, за заявою адвоката, поданою в термін з 1 грудня до 31 грудня поточного року, за умови обґрунтованої і документально підтвердженої матеріальної неспроможності сплатити щорічний внесок одним платежем».

Рішення «Про сплату щорічних внесків на забезпечення реалізації адвокатського   самоврядування   адвокатами   окремих   категорій»   від 14 лютого 2020 року № 22 та рішення «Про сплату щорічних внесків на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування адвокатами окремих категорій» від 19 березня 2021 року № 4 втрачають свою чинність з моменту прийняття цього рішення.

Головам рад адвокатів регіону довести у відповідному регіоні це рішення до відома адвокатів, а також звернути увагу адвокатів, що заяви про звільнення, зменшення, відтермінування сплати щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування подаються в термін з 1 грудня до 31 грудня поточного року», - зазначено у рішенні РАУ.

Автор: Наталья Мамченко

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді