Для проверки эффективности Бюро экономической безопасности в Раде создадут Следственную комиссию

07:20, 7 декабря 2022
Депутаты считают, что после создания БЭБ каких-либо существенных изменений в расследовании экономических преступлений в лучшую сторону не произошло.
Для проверки эффективности Бюро экономической безопасности в Раде создадут Следственную комиссию
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Верховной Раде 6 декабря зарегистрирован проект постановления 8264 о создании Временной следственной комиссии Верховной Рады по проверке и оценке эффективности деятельности Бюро экономической безопасности Украины (БЭБ), расследовании фактов возможного бездействия и нарушения законодательства Украины его должностными лицами. Авторами выступают депутаты Ярослав Железняк, Даниил Гетманцев и Ольга Василевская-Смаглюк.

Чому вирішили перевіряти

Як відомо, більше року тому було створено новий орган - Бюро економічної безпеки (БЕБ). Він мав узяти на себе деякі функції СБУ щодо боротьби з економічною злочинністю. Також зі створенням БЕБ ліквідували податкову міліцію.

«12 травня 2021 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №510 було утворено Бюро економічної безпеки України. З того моменту пройшло понад півтори роки, втім ефективності в роботі цей орган не показав.

Якихось істотних змін по розслідуванні економічних злочинів в кращу сторону за цей час не відбулося. Штат працівників БЕБ не був укомплектований, а з тих, які прийняті, велика частина це колишні працівники тієї ж податкової міліції, незадовільні показники роботи якої були однією з ключових підстав для створення нового органу. Також і далі частими є випадки розслідування «економічних» злочинів, які підслідні БЕБ, іншими правоохоронними органами.

Такі незадовільні показники роботи у розслідуванні злочинів у сфері економіки задають істотної шкоди суспільним інтересам, особливо в умовах режиму воєнного стану.

У зв'язку з цим, вбачається за необхідне утворити Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради України з питань перевірки та оцінки ефективності діяльності Бюро економічної безпеки України, розслідування фактів можливої бездіяльності та порушення законодавства України його посадовими особами», - зазначається депутатами у поясненнях до проекту.

Як раніше писала «Судово-юридична газета», 3 жовтня 2022 року керівника БЕБ Вадима Мельника викликали «на килим» відразу два комітети Верховної Ради – з питань податкової політики та правоохоронної діяльності.

«Ми могли б зібратися з приємного приводу – минув рік з призначення керівником Бюро економічної безпеки Вадима Мельника. Проте, на жаль, сьогодні ми зібралися із неприємним.

Ми бачимо всі ознаки провалу тієї реформи, яка була започаткована нами минулого року», - підкреслив тоді голова «податкового» Комітету Ради Данило Гетманцев.

«Ми не отримали звіт від директора БЕБ у порушення статті 34 закону про Бюро (а мав бути до 1 березня). Я говорив з прем’єром - Кабмін теж не отримав звіт. Тому ми не можемо зробити висновок, чому виник провал. Чи це питання кадрів, які керують цим органом?

Або ж це провал стосовно того, що ми взагалі створили цей орган, а не повинні були цього робити, і краще б реформували існуючі тоді правоохоронні органи в економічній сфері.

Це провал по основних питаннях, якими займалася податкова міліція: підакцизні товари (тютюн, паливо), нелегальний експорт зернових без повернення валютної виручки.

Не відбувся цей орган як аналітичний орган. Не відбувся навіть як орган, бо бачимо лише 7 відсотіків наповнення персонального складу більше ніж через рік після призначення керівника. А за це все держава заплатила 100 млн грн цього року. Я б не хотів, щоб ми оцінювали результати, бо їх немає, але щоб ми розібралися у причинах», - сказав Гетманцев.

В свою чергу, директор Бюро економічної безпеки Вадим Мельник під час спільного засідання комітетів з питань податкової та митної політики та правоохоронної діяльності розповів про нові технології у комунікаційній роботі Бюро, назвавши серед таких чат-бот, Телеграм та Інстаграм.

Зі свого боку, депутати іронічно зазначали, що єдиним досягненням в роботі БЕБ є сторінка в Інстаграм та Телеграм-бот, і наголошували, що витрачання коштів на Бюро є неефективним.

Разом з тим, БЕБ наразі активно співпрацює з іноземними партнерами, про що постійно повідомляє у своїх соцмережах.

Що буде робити Тимчасова слідча комісія

Отже, як зазначають автори, основними завданнями такої Тимчасової слідчої комісії є:

  • перевірка та оцінка ефективності діяльності в умовах воєнного стану Бюро економічної безпеки України та інших органів державної влади та їх посадових осіб, уповноважених на виконання завдань, пов’язаних із забезпеченням економічної безпеки держави;
  • перевірка та оцінка ефективності діяльності в умовах воєнного стану БЕБ, СБУ, ДБР, Національної поліції, Генеральної прокуратури, Державної податкової службі, Державної служби фінансового моніторингу, Державної митної служби щодо упередження, припинення та розслідування злочинів та інших правопорушень, що прямо або опосередковано посягають на економічну безпеку держави, зокрема, але не виключно: контрабанди, незаконного виробництва та реалізації підакцизної продукції, ухилення від оподаткування, експорту зернових, державних закупівель;
  • розслідування фактів можливої бездіяльності та порушення законодавства України посадовими особами органів державної влади та правоохоронними органами у сфері забезпечення економічної та фінансової безпеки держави;
  • перевірка ефективності роботи органів державної влади щодо підготовки, затвердження та виконання Плану відновлення України від наслідків війни.

Хто увійде у ТСК?

Пропонується визначити, що кількісний склад Тимчасової слідчої комісії становить

11 народних депутатів України.

Головою Тимчасової слідчої комісії пропонується обрати народного депутата України Ярослава Железняка («Голос»), заступником голови – Ольгу Василевську-Смаглюк («Слуга народу»).

Також до складу увійдуть народні депутати Олександр Бакумов, Данило Гетманцев, Олексій Жмеренецький, Дмитро Наталуха, Олег Марусяк, Олександр Завітневич, Вадим Івченко, Тетяна Плачкова і Олексій Красов.

Автор: Наталя Мамченко

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді