Комитет одобрил законопроект о ликвидации Окружного админсуда Киева: коллапс с доступом к правосудию во время войны после санкций США перестал смущать украинских чиновников

19:08, 12 декабря 2022
Закон о правовом режиме военного положения прямо запрещает прекращать работу судов, однако члены Комитета ВР по правовой политике считают, что закон не мешает ликвидировать Окружной админсуд Киева.
Комитет одобрил законопроект о ликвидации Окружного админсуда Киева: коллапс с доступом к правосудию во время войны после санкций США перестал смущать украинских чиновников
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Введение санкций США странным образом совпало с желанием депутатов вернуться к рассмотрению законопроекта о ликвидации ОАСК, и все предыдущие утверждения о возможном коллапсе с судебными делами теперь не имеют никакого значения.

Так, Комитет Верховной Рады по правовой политике 12 декабря 2022 года рассмотрел на своем заседании проект Закона о ликвидации Окружного административного суда города Киева и создании Киевского городского окружного административного суда №5369.

9 голосами членів Комітету вирішив, що Раді слід прийняти проект відразу за основу і в цілому, тобто, без процедури другого читання, а також, що поправки до тексту закону можна буде внести вже постфактум, після ухвалення. «У разі його прийняття як Закону доручити Комітету разом з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України здійснити редакційне та техніко-юридичне доопрацювання його тексту», - йдеться у рішенні Комітету. Отже, доопрацьовувати проект депутати доручили Апарату.

Нагадаємо, що законопроект було подано Президентом України як невідкладний ще до війни, 13 квітня 2021 року.

Втім, «витягнути» на білий світ його вирішили лише зараз, через півтора роки, коли Держдепартамент США наклав санкції на голову ОАСК.

І тут слід зауважити, що в Україні зараз діє правовий режим воєнного стану. А отже, відповідно до Закону «Про правовий режим воєнного стану» заборонено припиняти повноваження судів. Вочевидь, із цим ключовим на даний час законом народні депутати – члени Комітету ВР з питань правової політики, які є фаховими юристами, мають бути ознайомлені.

«У  період дії воєнного стану не можуть бути припинені повноваження Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Національного банку України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, судів, органів прокуратури, органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, розвідувальних органів та органів, підрозділи яких здійснюють контррозвідувальну діяльність» (стаття 10)

«Повноваження судів, органів та установ системи правосуддя, передбачені Конституцією України, в умовах правового режиму воєнного стану не можуть бути обмежені» (стаття 12-2)

«Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється.

У разі неможливості здійснювати правосуддя судами, які діють на території, на якій введено воєнний стан, законами України може бути змінена територіальна підсудність судових справ, що розглядаються в цих судах, або в установленому законом порядку змінено місцезнаходження судів. Створення надзвичайних та особливих судів не допускається» (стаття 26), - йдеться у законі.

Втім, дані норми закону не заважали членам Комітету ВР проголосувати «за» спрямування проекту до пленарної зали. Підтримали таке рішення:

Денис Маслов – голова Комітету ВР з питань правової політики, «Слуга народу», був суддею Дніпровського райсуду міста Дніпродзержинська у 2016-2018 роках

Павло Павліш – народний депутат від «Слуги народу»

Олександр Пузанов – депутат, який балотувався на парламентських виборах 2019 року від партії «Опозиційна платформа — За життя», екс-Голова Київської міської організації політичної партії «Опозиційний блок» (з травня 2015 р),

Олександр Васюк – 2 серпня 2022 року визнаний обраним народним депутатом України від партії «Слуга народу» після складання повноважень Андрієм Костіним та Ольгою Совгирею

Микола Стефанчук – депутат від «Слуги народу».

А також голосували «за» Максим Дирдін, який є кандидатом на представника ВР у КСУ, Володимир Ватрас, Іван Калаур та Ігор Фріс – всі народні депутати від «Слуги народу».

Нагадаємо, що законопроектом пропонується:

- ліквідувати Окружний адміністративний суд міста Києва;

- утворити Київський міський окружний адміністративний суд із місцезнаходженням у місті Києві та визначити, що територіальна юрисдикція Київського міського окружного адміністративного суду поширюється на місто Київ;

- установити, що з дня набрання чинності Законом Окружний адміністративний суд міста Києва припиняє здійснення правосуддя, а розгляд і вирішення адміністративних справ, підсудних цьому суду, до початку роботи Київського міського окружного адміністративного суду здійснюватиметься Київським окружним адміністративним судом.

І висновок Вищої ради правосуддя, і Ради суддів України, й Інституту законодавства Верховної Ради, а також Головного науково-експертного управління свідчать про те, що законопроект є щонайменш «сирим» і може призвести до колапсу з позовами як звичайних громадян, так і державної ваги.

Про це вже неодноразово писали як ЗМІ, так визнавали самі представники влади, зокрема, заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов, міністр юстиції Денис Малюська тощо.

Вочевидь, колапс з доступом до правосуддя під час війни чомусь перестав бентежити українських посадовців саме після американських санкцій.

Автор: Наталя Мамченко

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді