Комитет Рады утвердил решение относительно 4 кандидатов на должность члена Счетной палаты: кто может претендовать на главу

12:19, 13 декабря 2022
Комитет по вопросам бюджета направил Верховной Раде решение о результатах повторного конкурса на должность члена Счетной палаты.
Комитет Рады утвердил решение относительно 4 кандидатов на должность члена Счетной палаты: кто может претендовать на главу
Фото: unn.com.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Как известно, Верховная Рада 1 декабря не поддержала увольнение председателя Счетной палаты Валерия Пацкана.

Ранее мы писали, что 24 октября 2022 года НАБУ и САП сообщили Валерию Пацкану о подозрении в незаконном получении 117,65 тыс. грн компенсации за жилье. Также суд назначил главе Счетной палаты Пацкану залог в 49 620 грн.

Одновременно с вопросом увольнения Верховной Радой, который не был проголосован, на пленарном заседании 1 декабря 2022 рассматривался вопрос назначения члена Счетной палаты (по результатам объявленного Комитетом в сентябре 2020 года соответствующего конкурса), но по итогам голосования не был назначен член СП.

Итак, был объявлен повторный конкурс.

На новый конкурс подали документы:

Виктор Мазярчук (советник Председателя Счетной палаты)

Виктория Ганущак (экс-сотрудница Госаудитслужбы)

Андрей Хмельков (доцент кафедры финансов Харьковского национального университета имени В. Н. Каразина)

Геннадий Плис (экс-глава Госаудита).

Как отмечал ранее первый заместитель председателя Комитета ВР по налоговой политике Ярослав Железняк, «последний и победит в этом конкурсе и будет претендовать и на члена Счетной и на Председателя».

«Остался только вопрос, учитывая отозванную заявку господина Пацкана и проваленное голосование, каким образом его будут пытаться снова уволить», - отметил депутат.

Также, как стало известно, Комитет Верховной Рады Украины по вопросам бюджета на своем заседании 12 декабря 2022 обобщил результаты проведенного повторного конкурса на занятие должности члена Счетной палаты, отметив следующее.

«Кандидатів відповідно до наданої ними інформації можна охарактеризувати за такими критеріями:

гендерна складова: чоловіки – 3 кандидата /Мазярчук В.М., Пліс Г.В., Хмельков А.В./; жінки – 1 кандидат /Ганущак В.Ю./;

вік: 36 років /Ганущак В.Ю./; 42 роки /Мазярчук В.М./; 50 років /Хмельков А.В./; 55 років /Пліс Г.В./;

трудова діяльність:

– державна служба /на час подання документів/: мають стаж державної служби всі кандидати, з них 1 кандидат /Мазярчук В.М./ працює у Рахунковій палаті, 2 кандидати /Ганущак В.Ю., Пліс Г.В./ раніше працювали у Державній аудиторській службі України;

– наукова діяльність: мають наукові ступені 2 кандидата /Пліс Г.В., Хмельков А.В./, з них 1 кандидат /Хмельков А.В./ також має вчене звання;

участь у попередніх конкурсах на зайняття посад членів Рахункової палати, оголошених Комітетом: 3 кандидата /Пліс Г.В. – у конкурсі, що проводився у 2015-2016 рр.; Мазярчук В.М. – у конкурсі, що проводився у 2020-2022 рр., та у конкурсі, оголошеному у січні 2020 р; Ганущак В.Ю. – у конкурсі, оголошеному у січні 2020 р./.

При цьому всі кандидати відповідають вимогам до члена Рахункової палати, визначеним частиною першою статті 19 Закону, щодо віку та стажу роботи.

З приводу визначених цією нормою вимог до члена Рахункової палати щодо володіння державною мовою та однією з офіційних мов Ради Європи (англійською або французькою) необхідно відмітити таке:

згідно з наданими державними сертифікатами про рівень володіння державною мовою (що видані Національною комісією зі стандартів державної мови) кандидати володіють державною мовою на рівні вільного володіння першого ступеня /Ганущак В.Ю., Мазярчук В.М., Хмельков А.В./ та другого ступеня /Пліс Г.В./, що відповідає вимогам, визначеним статтями 9 і 10 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та пунктом 4 Рішення Національної комісії зі стандартів державної мови від 24.06.2021 № 31;

у поданій кандидатами інформації вказано, що володіють англійською мовою на таких рівнях згідно з рекомендаціями Ради Європи з мовної освіти (CEFR): середній рівень (В1) – Ганущак В.Ю.; середній рівень (В2) – Хмельков А.В.; середній рівень – рівень вільного володіння мовою (В2-С1) – Пліс Г.В.; рівень вільного володіння мовою (С1) – Мазярчук В.М.

Згідно з пунктом 7 частини другої статті 19 Закону на посаду члена Рахункової палати не може бути призначена особа, яка не пройшла перевірку, передбачену законами України «Про очищення влади» та «Про запобігання корупції». У зв’язку з цим та з врахуванням рішення Комітету від 01.12.2022 Апаратом Верховної Ради України необхідні документи всіх кандидатів були направлені в установленому порядку для проведення спеціальної перевірки. За результатами спеціальної перевірки стосовно всіх кандидатів відомостей, які не відповідають встановленим законодавством вимогам для зайняття посади, не виявлено.

Для об’єктивної оцінки кандидатів та зваженого прийняття рішення щодо них у підкомітеті з питань державного фінансового контролю та діяльності Рахункової палати Комітету 9 грудня 2022 року проведено співбесіди з кандидатами.

За підсумками розгляду даного питання Комітет ухвалив рішення, зокрема: затвердити висновки Комітету щодо кожного з 4 кандидатів на посаду члена Рахункової палати /Ганущак В.Ю., Мазярчук В.М., Пліс Г.В., Хмельков А.В./, відповідно до яких усі кандидати пройшли перевірку, передбачену Законом України «Про запобігання корупції» (відомостей, які не відповідають встановленим законодавством вимогам для зайняття посади, не виявлено), та відповідають вимогам до члена Рахункової палати, визначеним статтею 19 Закону України «Про Рахункову палату», - указывает Комитет.

Автор: Наталья Мамченко

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді