В Украине реализуют экспериментальный проект по управлению запасами лекарственных средств e-Stock

13:34, 2 января 2023
Кабмин утвердил постановление о реализации экспериментального проекта по внедрению и функционированию электронной системы управления запасами лекарственных средств e-Stock.
В Украине реализуют экспериментальный проект по управлению запасами лекарственных средств e-Stock
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабмин постановлением от 30 декабря 2022 г. №1483 утвердил решение по реализации экспериментального проекта по внедрению и функционированию электронной системы управления запасами лекарственных средств и медицинских изделий e-Stock.

Координатором проекта является Министерство здравоохранения, ответственное за организацию и обеспечение его реализации — государственное предприятие «Медицинские закупки Украины», относящееся к сфере управления Минздрава.

Минздраву поручено подать до 15 января 2024 г. Кабинету Министров отчет о результатах реализации экспериментального проекта.

Що передбачає e-Stock

Електронна система управління запасами лікарських засобів та медичних виробів “e-Stock” означає інформаційно-комунікаційну систему, яка включає сукупність технічних і програмних засобів, призначених для забезпечення відстеження прозорості кількісної оцінки, планування потреби у товарах, що закуповуються за рахунок бюджетних коштів та/або з інших джерел, не заборонених законодавством, розподілу, перерозподілу та обліку таких товарів, підтримання в актуальному стані відомостей про наявні залишки таких товарів,  стандартизації методів отримання достовірної та повної інформації, а також підвищення її якості та швидкості отримання і обробки з використанням сучасних методів обміну інформацією.

Метою реалізації експериментального проекту є підвищення ефективності організації процесів планування діяльності щодо лікарських засобів (у тому числі імунобіологічних препаратів (вакцин), медичних виробів (у тому числі медичного обладнання, медичних меблів, спеціалізованого санітарного транспорту, мобільних госпіталів, витратних матеріалів, інших необхідних товарів для задоволення потреб охорони здоров’я) та допоміжних засобів до них, що закуповуються за рахунок бюджетних коштів та/або інших джерел, не заборонених законодавством.

Учасниками експериментального проекту є:

  • підприємства, установи та організації, що належать до сфери управління МОЗ;
  • спеціалізовані організації, які здійснюють закупівлі відповідно до угод щодо закупівлі, укладених між МОЗ і такими організаціями;
  • обласні та Київська міська державні (військові) адміністрації;
  • заклади охорони здоров’я, фізичні особи — підприємці, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, та лабораторії, які уклали або мають намір подати заяву про укладення договору за програмою медичних гарантій або залучені надавачами медичних послуг до надання медичних послуг;
  • суб’єкти господарювання, які провадять господарську діяльність з роздрібної торгівлі товарами.

На період реалізації експериментального проекту електронна система функціонує відповідно до вимог цього Порядку з метою забезпечення:

планування потреби, закупівель та здійснення контролю поставки товарів на всіх етапах;

здійснення  розподілу та перерозподілу товарів;

ведення обліку та інвентаризації товарів із зазначенням  їх характеристик;

проведення моніторингу товарів (автоматизація оперативної звітності для контролю наявності їх на складах зберігання), управління запасами з урахуванням належної практики дистрибуції;

проведення моніторингу щодо обліку товарів та збору відомостей про наявні залишки товарів у суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність з роздрібної торгівлі товарами;

формування звітності щодо обігу та наявності товарів на складах зберігання та у закладах охорони здоров’я, фізичних осіб ― підприємців, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики;

управління запасами товарів з урахуванням вимог, установлених законодавством;

ведення електронного документообігу щодо обліку та розподілу товарів;

електронний облік цільового списання товарів.

Власником інформаційно-аналітичної системи є держава в особі МОЗ.

Інформаційно-аналітична система належить державному підприємству “Медичні закупівлі України”, що належить до сфери управління МОЗ, на праві господарського відання.

Володільцем інформації, необхідної для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я, що обробляється в інформаційно-аналітичній системі, є МОЗ.

Адміністратором електронної системи є державне підприємство “Медичні закупівлі України”, що належить до сфери управління МОЗ.

Для участі в експериментальному проекті потенційні учасники повинні звернутися до адміністратора.

Електронна система забезпечує сумісність та електронну взаємодію у режимі реального часу у форматі “запит—відповідь” з іншими електронними інформаційними ресурсами та мережами з метою і під час реалізації експериментального проекту, для виконання завдань, визначених цим Порядком, зокрема з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Порядок, обсяг, структура даних та умови інформаційної взаємодії між державними електронними інформаційними ресурсами визначаються суб’єктами електронної взаємодії у договорі щодо інформаційної взаємодії.

У процесі електронної взаємодії з електронними інформаційними системами та мережами, що становлять інформаційні ресурси держави, суб’єкти електронної взаємодії впроваджують організаційно-технічні заходи, які забезпечують захист інформації.

Збереження та захист інформації (даних), що міститься в електронній системі, відповідно до вимог законодавства у сфері захисту інформації в інформаційно-комунікаційних системах, забезпечує (організовує) адміністратор електронної системи.

Під час реалізації експериментального проекту згідно з цим Порядком адміністрування та підтримка функціонування електронної системи забезпечується за рахунок джерел фінансування, не заборонених законодавством.

Електронна система ведеться державною мовою та функціонує на безоплатній основі цілодобово без вихідних, крім періодів технічного обслуговування. Інформація про проведення профілактичних та/або технічних робіт з підтримки електронної системи оприлюднюється на інформаційних ресурсах адміністратора за три календарних дні до дати проведення таких робіт, крім випадків, коли через терміновість проведення таких робіт своєчасне попередження неможливе, про що публікується відповідне сповіщення.

Проведення технічного обслуговування електронної системи, крім усунення технічних та/або методологічних помилок, які блокують роботу електронної системи, з 8-ї до 20-ї години у робочі дні забороняється.

Для забезпечення контролю за роботою електронної системи адміністратору надається право перегляду журналу всіх дій та/або подій, що відбуваються в електронній системі, зокрема фіксації дати і часу надсилання, отримання відомостей та будь-якої зміни даних, доступних в електронній системі, за допомогою кваліфікованої електронної позначки часу.

Програмними засобами електронної системи автоматично вносяться до журналу всі дії та/або події, що здійснюються в електронній системі, зокрема внесення дати і часу створення, завантаження, надсилання, отримання відомостей, іншої інформації з ідентифікацією користувача і будь-якої зміни та видалення даних, доступних в електронній системі, за допомогою кваліфікованої електронної позначки часу.

Журнал всіх дій та/або подій, що здійснюються в електронній системі, зберігається безстроково (крім випадків, коли законодавством встановлено інший строк зберігання даних). Інформація, що міститься в журналі, може бути отримана через електронну систему у формі електронного документа.

Автор: Наталья Мамченко

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду