Кабмин внес изменения относительно выплат пособия на проживание внутренне перемещенным лицам

14:08, 2 января 2023
Правительство решило, что в разрезе выплат на проживание ВПЛ применяется старый перечень территориальных общин, расположенных в районе проведения военных (боевых) действий или находящихся во временной оккупации, окружении (блокировании), действовавший по состоянию на 1 декабря 2022 года.
Кабмин внес изменения относительно выплат пособия на проживание внутренне перемещенным лицам
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В преддверии нового года Кабмин постановлением от 30 декабря 2022 г. № 1481 «Некоторые вопросы выплаты пособия на жительство внутренне перемещенным лицам» внес следующие изменения по осуществлению этих выплат.

Так, установлено, що у січні 2023 р. надання допомоги на проживання здійснюється відповідно до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою КМУ від 20 березня 2022 р. № 332

  • внутрішньо переміщеним особам, які перемістилися з тимчасово окупованої РФ території України,
  • перемістилися з території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні),
  • а також ВПО, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали до 20 травня 2022 р. заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, або за умови подання документального підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження/знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією РФ.

При цьому застосовується перелік територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), що діяв станом на 1 грудня 2022 року.

Нагадаємо, 28 грудня Мінреінтеграції повідомило, що нарешті затвердило Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих. «Наказом Мінреінтеграції  від 22 грудня 2022 року № 309 затверджено перелік, на основі якого, зокрема,  внутрішньо переміщеним особам здійснюватимуть виплати. Перелік не є фіксованим – він регулярно актуалізується», - зазначило тоді міністерство.

Однак 30 грудня Кабмін вирішив, що поки до допомоги на проживання ВПО будуть застосовуватися норми старого переліку, який був затверджений Наказом №75 на рівні Мінреінтеграції «Про затвердження Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні)».

Також 30 грудня Урядом внесено зміни до постанови КМУ від 6 грудня 2022 р. № 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією», а саме визначено, що ця постанова набирає чинності через 15 днів з дня її опублікування, крім пункту 6 змін, затверджених цією постановою, які набирають чинності з дня її опублікування та застосовуються з 1 лютого 2023 року.

Тобто, з 1 лютого 2023 року набирають чинності наступні зміни:

Допомога не надається внутрішньо переміщеним особам, які були обліковані як внутрішньо переміщені особи до 24 лютого 2022 р., крім осіб, які отримували щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, та осіб, які повторно перемістилися з тимчасово окупованої РФ території України, територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих РФ, після 24 лютого 2022 року.

Починаючи з травня 2022 р. допомога надається ВПО, які перемістилися з тимчасово окупованої РФ території України, територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих РФ, а також внутрішньо переміщеним особам, у яких житло зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження і які подали до 20 травня 2022 р. заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія), або за умови подання документального підтвердження від органів місцевого самоврядування факту пошкодження/знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією РФ.

Інформація про території, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окуповані РФ, є складовою частиною переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Мінреінтеграції.

У разі віднесення територій до таких, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих РФ, допомога надається з 1 числа місяця, що настає за місяцем, в якому відповідна інформація внесена до переліку.

Автор: Наталья Мамченко

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду