В Украине готовятся изменить порядок вручения судебных повесток по уголовным делам

09:00, 15 января 2023
Предлагается считать днем вручения повестки день получения судом уведомления о доставке повестки о вызове к следственному судье, суду на официальный электронный адрес лица.
В Украине готовятся изменить порядок вручения судебных повесток по уголовным делам
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комитет Верховной Рады по вопросам правоохранительной деятельности рекомендует парламенту одобрить в первом чтении законопроект 8219, которым предлагается изменить в УПК порядок вручения повестки в суд, основание для отмены судебного решения, а также разрешить адвокатам участвовать в судебном заседании в режиме видеоконференции с любого места с телефона или планшета. Законопроект внесен главой Комитета ВР по вопросам правоохранительной деятельности Сергеем Ионушасом.

Законопроект внесений головою Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності Сергієм Іонушасом.

Зокрема, пропонується, що днем вручення повістки про виклик до слідчого судді, суду у разі використання Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи та/або її окремої підсистеми (модуля) є день отримання судом повідомлення про доставлення повістки про виклик до слідчого судді, суду на офіційну електронну адресу особи.

Відповідно до Положення про порядок функціонування окремих підсистем Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи офіційна електронна адреса - сервіс Електронного кабінету ЄСІТС, адреса електронної пошти, вказана користувачем в Електронному кабінеті ЄСІТС, або адреса електронної пошти, вказана в одному з державних реєстрів.

Зауважимо, що у листопаді 2021 року Верховна Рада ухвалила за основу доопрацьований  проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання електронних адрес 3860-д.

Втім, незважаючи на те, що над проектом працювали досить довго, далі законопроект не пішов.

Разом з тим, 4 листопада 2022 року Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (ЄСІТС) представниками правничих професій, юридичними особами та фізичними особами-підприємцями 7574-д.

Прикінцевими положеннями проекту Закону запропоновано встановити, що адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), яка забезпечує обмін процесуальними документами, протягом 30 днів з дати опублікування цього Закону. Фізичні особи – підприємці будуть реєструвати електронні кабінети в ЄСІТС протягом 4-х місяців з дня набрання чинності цим Законом.

Автор: Наталья Мамченко

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області