Собеседования с кандидатами на должности членов ВККС: текстовая трансляция, день пятый

14:09, 8 мая 2023
Собеседования с Высшим советом правосудия проходят Руслан Сидорович, Виктор Смородинский, Константин Ткаченко и Николай Хавронюк
Собеседования с кандидатами на должности членов ВККС: текстовая трансляция, день пятый
Источник фото: Высший совет правосудия
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Высший совет правосудия 8 мая 2023 года продолжает собеседования с кандидатами на 16 должностей членов Высшей квалификационной комиссии судей.

Собеседования с кандидатами на должности членов ВККС будут продолжаться до 12 мая.

Как проходили собеседования с 16 первыми кандидатами на должности членов ВККС 2-5 мая, можно узнать из текстовой трансляции «Судебно-юридической газеты» по ссылкам:

2 мая

3 мая

4 мая

5 мая  

 8 мая собеседования проходят следующие кандидаты:

СИДОРОВИЧ Руслан Михайлович – адвокат, народный депутат Верховной Рады VIII созыва («Самопомощь»)

СМОРОДИНСКИЙ Виктор Семенович – доцент кафедры прав человека и юридической методологии Национального юридического университета им. Я. Мудрого

ТКАЧЕНКО Константин Валерьевич – заместитель директора Департамента корпоративных прав государства Фонда государственного имущества

ХАВРОНЮК Николай Иванович – профессор кафедры уголовного и уголовного процессуального права Национального университета «Киево-Могилянская академия»


17:30 П’ятий день співбесід з кандидатами на посади членів ВККС завершився.

Наступний день співбесід – 10 травня.

Станом на 8 травня, співбесіди відбулись вже з 20 кандидатами з 32-х.


16:00 Останній на сьогодні кандидат - ХАВРОНЮК Микола Іванович, професор кафедри кримінального та кримінального процесуального права Національного університету «Києво-Могилянська академія». Доповідач – член ВРП Олександр Сасевич.

Кандидат є доктором юридичних наук, має нагороду «Заслужений юрист України». Член правління ГО «Центр політико-правових реформ». Неодноразово залучався міжнародними організаціями як експерт. З 2006 по 2012 рік кандидат був заступником керівника апарату Верховного Суду України – керівником правового управління.

Зараз Микола Хавронюк також є кандидатом на посаду члена ВРП по квоті науковців-правників.  

 «В судовій системі склалася дуже складна ситуація, тому я не міг залишитись осторонь її проблем», - повідомив Микола Хавронюк членам ВРП щодо мотивів своєї участі у конкурсі на посади членів ВККС.

Микола Хавронюк на засіданні ВРП вимушений був коментувати своє ставлення до відомої ситуації в Закарпатській області, пов’язаної з вироком Воловецького районного суду щодо зґвалтування підлітками неповнолітньої. Так, кандидат не є прихильником покарання у вигляді позбавлення волі для неповнолітніх. Коментарі кандидата на цю тему навесні мали певний резонанс.

Також, щодо кандидата раніше було відкрите виконавче провадження внаслідок несплати штрафу за перевищення швидкісного режиму. Однак потім Микола Хавронюк штраф сплатив, пояснивши несвоєчасну сплату штрафу тим, що змінив місце проживання, тоді як штраф «прийшов» на стару адресу проживання.

Кандидат розповів, що ситуація 7 листопада 2019 року, коли внаслідок змін у законодавство припинив роботу повноважний склад ВККС, ніколи не повинна повторитися в історії України. Також, не повинна повторитись ситуація 22 лютого 2022 року, коли з посад звільнилися 10 членів ВРП, внаслідок чого був втрачений кворум ВРП.

На думку кандидата, можливо слід передбачити резервні склади ВККС та ВРП, які б могли хоча б тимчасово замінити тих членів ВККС та ВРП, повноваження яких були припинені.

Також, кандидат розповів, що судова реформа – це не тільки про суди, але і про прокуратуру, законодавство, юридичну освіту тощо.

Також, на думку Миколи Хавронюка, проблемою України є відсутність чіткого планування реформ та визначення персонально відповідальних за них осіб.  

Згадуючи свою роботу у Верховному Суді України Микола Хавронюк розповів, що у той час відбір в апарат суду був не зовсім якісним. Кандидати писали контрольне завдання, яке перевіряли члени конкурсної комісії, потім з кращими кандидатами проводились співбесіди. Втім, проблемою було те, що не завжди в апарат ВСУ призначались кращі. Критеріїв визначення професійності чи доброчесності в ті роки  фактично не було.

Щодо боротьби з корупцією в судовій владі, кандидат зазначив, що треба дотримуватися та виконувати Державну антикорупційну програму.

Микола Хавронюк також повідомив, що з часом ВККС взагалі може перестати існувати, оскільки в її функціоналі не буде потреби, а залишиться тільки ВРП, яка буде виконувати в тому числі і певні функції ВККС.

Також, з часом можливо перестане існувати і кваліфікаційно-дисциплінарний орган прокуратури (КДКП), тобто замість ВККС та КДКП буде якійсь єдиний орган.

Першими кроками нового складу ВККС мають стати оцінка стану Секретаріату ВККС, формування ГРД, добір інспекторів, ревізія регламентної та нормативної бази ВККС.


14:00 Наступний кандидат - ТКАЧЕНКО Костянтин Валерійович, адвокат. До жовтня 2022 року був заступником директора Департаменту корпоративних прав держави Фонду державного майна. Доповідач – голова ВРП Григорій Усик.

Член ВРП Оксана Блажівська зазначила про самовідвід під час розгляду рекомендації кандидата, який був задоволений.

Костянтин Ткаченко у 2018-2019 роках брав участь у конкурсі на посаду судді КГС Верховного Суду, зайняв високе місце у загальному рейтингу, хоча суддею ВС кандидату стати все ж не вдалося.

Також, Костянтин Ткаченко зараз є кандидатом на посаду голови АРМА.

Членам ВРП кандидат розповів про ненайкращий для нього досвід роботи в прокуратурі в 2000-ні роки.

Костянтин Ткаченко повідомив, що в ті часи цінувалося не стільки знання законів та фахова підготовка, скільки виконавча дисципліна та виконання вказівок керівництва. Також, існувала гонитва за т. з. «показниками». Крім того, кандидат повідомив, що більш досвідчені прокурори в ті части радили йому підходити до суддів, консультуватись щодо ходу судового процесу та можливих варіантів судових рішень. В той же час адвокати підозрюваних та підсудних не мали доступу до суддів, що їх обурювало.  

Зараз головними недоліками судової влади є надмірні строки розгляду справ (навіть не складних), не зовсім коректне спілкування деяких суддів та працівників апаратів судів зі сторонами в процесі, відмова у доступі до правосуддя через надмірно формальні причини.

Ну думку кандидата, новий склад ВККС, з його власного досвіду під час конкурсу на посаду судді ВС, має обґрунтовувати виставлені бали.

Григорій Усик втім помітив, що Конкурсна комісія з добору членів ВККС взагалі не виставляла ніяких балів.

З посади у Фонді державного майна Костянтин Ткаченко звільнився у 2022 році після зміни керівництва Фонду, хоча раніше планував там працювати не менше двох років.

На думку кандидата, новий склад ВККС спочатку має вирішити організаційні питання у своїй діяльності, сформувати службу інспекторів, а також домовитись між собою про те, щоб думка окремого члена Комісії не сприймалася як думка всього органу з тієї чи іншої проблеми. Також, колегіально потрібно буде визначитись, які процедури необхідно відновлювати як можна швидше.

На думку кандидата, необхідно актуалізувати список кандидатів на посади суддів, оскільки не факт, що всі кандидати зараз планують стати суддями.

Крім того, необхідно вирішити проблему суддів, які раніше були визнані ВККС такими, що не відповідають займаній посаді, однак досі залишаються на посадах.

Член ВРП Роман Маселко звернув увагу, що клієнтами Костянтина Ткаченко у різний час були Ігор Коломойський, Геннадій Корбан, Андрій Богдан

Костянтин Ткаченко повідомив, що користується дуже високою довірою інших адвокатів, які порадили його послуги зазначеним особам. Також Костянтин Ткаченко розповів, що вів лише окремі справи, а систематично з зазначеними громадянами він не співпрацював. Довіреність, надана Андрієм Богданом, взагалі фактично залишились нереалізованою.  

Костянтин Ткаченко наостанок повідомив, що в українській адвокатурі також назріли проблеми, зокрема в частині етики. Бувають випадки, коли адвокат погано підготувався до справи, однак потім розповідає клієнту що «у всьому винен суд».  


12:10. Наступний кандидат - СМОРОДИНСЬКИЙ Віктор Семенович, доцент кафедри прав людини та юридичної методології Національного юридичного університету ім. Я. Мудрого. Доповідач – член ВРП Сергій Бурлаков.

Кандидат є членом Науково-консультативної ради при Верховному Суді. Має право на здійснення адвокатської діяльності. Також Віктор Смородинський має досвід співпраці з міжнародними проектами технічної допомоги Україні, зокрема, з USAID. Також, у Віктора Смородинського є авіаційно-технічна освіта.

Брав участь у конкурсі на посаду судді Верховного Суду у 2016-2017 роках. Підтвердив здатність здійснювати правосуддя у КГС ВС.

Є автором першого в Україні спеціалізованого дисертаційного дослідження «Судова влада в Україні: загальнотеоретичні положення».

Кандидат також повідомив, що займався спеціалізованою підготовкою суддів Верховного Суду та ВАКС, зокрема, він готував до роботи суддею діючу голову ВАКС Віру Михайленко.

Віктор Смородинський розповів, що також займається очищенням НЮУ ім. Я. Мудрого від недоброчесних викладачів та студентів, очолюючи відповідну комісію.

Кандидат є членом координаційної ради громадської спілки «Харківська громадська люстраційна палата».

Щодо потенційної роботи у новому складі ВККС, на думку кандидата, потрібно узагальнити практику діяльності попереднього складу ВККС.

Також, необхідно оновити тестову базу ВККС, яка повинна мати інший вектор і бути спрямованою на доктрини і принципи, щоб виявити здатність кандидата дійсно розуміти правові проблеми. Втім, перевіряти практичні роботи суддів та кандидатів на посади суддів, на думку Віктора Смородинського, все ж мають члени ВККС, а не сторонні особи.  

Цікаво, що однією з проблем попереднього складу ВККС, кандидат вважає певну неповагу до людської гідності. Мова йде про певні не толерантні вислови членів ВККС під час співбесід.

Кандидат повідомив, що розповсюджена думка про велику недовіру до судової влади, за його висновками, є занадто перебільшеною.

Також виявилося, що кандидат добре обізнаний з судовою практикою Великої Палати Верховного Суду щодо спорів з ВККС.  

Член ВРП Віталій Саліхов звернув увагу, що чимала кількість кандидатів на посади членів ВККС (науковців та адвокатів) раніше не зовсім вдало брала участь у конкурсах на посади суддів Верховного Суду. Відтак, є питання, чи зможуть вони об’єктивно оцінювати суддів та кандидатів на посади суддів.

Віктор Смородинський зазначив, що особисто для нього, як теоретика права, конкурс на посаду судді Верховного Суду був досить вдалим, оскільки він потрапив у фінальний рейтинг, а кандидати, які посіли більш високі місця у рейтингу, є дійсно фаховими правниками.

Кандидат також розповів, що українським суддям в цілому довіряє, однак до ефективності правосуддя в Україні є питання. Наприклад, є проблема строків розгляду справ, проблема виконання судових рішень. Також, кандидат повідомив, що все ж є в країні судді, яким він не зовсім довіряє.


10:10 Руслан Сидорович володіє англійською, німецькою та польською мовами.

У Верховній Раді VIII скликання займав посаду голови підкомітету з питань виконання рішень ЄСПЛ Комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя. Загальний стаж в сфері права – більше 20 років. Є експертом проектів міжнародної технічної допомоги Україні.

Кандидат брав участь у конкурсі на посаду судді Верховного Суду (2016-2017) та на посаду судді Конституційного Суду України по квоті Верховної Ради у 2021 році.

Руслан Сидорович повідомив, що за даними ГО «Опора» він входить до числа 30 найбільш доброчесних депутатів ВРУ VIII скликання.

На думку кандидата, судова влада повинна стримувати інші гілки влади, втім слід боятись «союзу» судової влади з законодавчою та виконавчої владою.

Намагання інших гілок влади обмежити розмір суддівської винагороди (у різні роки), на думку кандидата, є посяганням на незалежність судової влади.

На думку кандидата, «прогресивний суддя» повинен вміти ефективно розглядати справи, навіть при наявності законодавчих прогалин.

Також, Руслан Сидорович зазначив, що корупція досі залишається проблемою судової влади.

Процедура відбору на посади суддів має бути модернізована, а якість підготовки суддів має стати більш ефективною.

На думку кандидата, досвід якісної роботи Верховного Суду доводить, що якісно підготовлені юристи здатні здійснювати правосуддя навіть без тривалої спеціальної підготовки. Відтак, процедуру спеціальної підготовки кандидатів на посади суддів також можна переглянути та в цілому скоротити.

Втім, на думку Руслана Сидоровича, необхідно приділяти увагу іншим аспектам підготовки кандидатів на посади суддів.

«Мало бути хорошим правником, треба вміти керувати судовим процесом, що дуже непросто. Все це необхідно враховувати при підготовці кандидатів», - повідомив Руслан Сидорович.

Майбутньому складу ВККС треба буде шукати консенсус між членами Комісії та ефективно розподілити обов’язки.

Новий склад ВККС, на думку Руслана Сидоровича, має показати свою ефективність до кінця 2023 року. Так, до кінця 2023 року потрібно завершити кваліфікаційне оцінювання суддів.

На думку кандидата, кінця судової реформи в Україні поки що бути не може, оскільки суспільство прагне високої якості правосуддя. Але з іншого боку, всі зміни повинні бути виваженими і чітко прорахованими. «Необхідно, щоб відпали потреби в перманентних перезавантаженнях та оцінюваннях», - зазначив Руслан Сидорович. Також, на думку кандидата, повинен припинитися тиск політичних сил і влади на судову владу.

Для підвищення якості правосуддя, також має відбутись підвищення якості професійної підготовки юристів, тобто модернізація юридичної освіти.

Щодо проблем судової реформи часів П. Порошенко, Руслан Сидорович повідомив, що реформа минулої влади була дещо хаотичною, неодноразово її «правила» переписувались вже на ходу, нерідко з політичних міркувань. До того ж, все відбувалося дуже швидко, без чіткого прорахунку. Крім того, суддівська спільнота у значній мірі не сприймала ідеї судової реформи, а тодішній склад ВККС в цілому виявився не готовим співпрацювати з громадськістю – ГРД. Втім, на думку кандидата, ГРД також не завжди діяла ефективно та встановлювала правила своєї діяльності «на ходу».

Також, проблемою стало те, що не відбулась реформа адвокатури та вищої юридичної освіти, а якість реформи прокуратури досі викликає дискусії.

У 2021 році автомобіль Mazda кандидата був повністю розбитий під час ДТП. Крім того, на кандидата неодноразово накладалися штрафи за порушення швидкісного режиму.

У 2021 році кандидат придбав у Києві квартиру за 5 млн. гривень, а також автомобіль Volvo за 465 тис. гривень. Руслан Сидорович повідомив, що кошти на придбання частково позичив у друзів, а частково це були гроші кандидата та його дружини.


10:10 П’ятий день співбесід з кандидатами на посади членів ВККС розпочався Перший на сьогодні кандидат - СИДОРОВИЧ Руслан Михайлович, адвокат, народний депутат Верховної Ради VIII скликання («Самопоміч»). Доповідач - член ВРП Тетяна Бондаренко.


Напомним, что ранее «Судебно-юридическая газета» сообщала, чем руководствовалась Конкурсная комиссия по отбору членов ВККС, когда определяла список из 32 лучших кандидатов.

Также «Судебно-юридическая газета» сообщала о доверенных лицах кандидатов на должности членов ВККС, которые предоставили им соответствующие рекомендации.

Кроме того, «Судебно-юридическая газета» сообщала, как в Высшем совете правосудия произошло распределение рекомендаций между членами ВСП.

Также, «Судебно-юридическая газета» проанализировала проблемные моменты конкурса на должности членов ВККС

Автор: Вячеслав Хрипун

Подписывайтесь на наш Тelegram-канал t.me/sudua, на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді