‪#‎Закінчітьдобір2017‬: правники дискутують з приводу скасування конкурсу до судів

17:47, 10 октября 2019
Поповнення судів новими кадрами доведеться чекати довго: у соцмережі користувачі сперечаються щодо рішення Верховного Суду про скасування конкурсу для добору
‪#‎Закінчітьдобір2017‬: правники дискутують з приводу скасування конкурсу до судів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

«Судово-юридична газета» повідомляла, що Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду 9 жовтня задовольнив позов групи суддів місцевих судів, які вважають проведення конкурсу  дискримінаційним стосовно суддів, які роками очікували на переведення. Таким чином, тепер ВККС повинна буде проводити єдиний конкурс на вакантні посади суддів місцевих судів як для кандидатів в судді, так і для діючих суддів. Втім, дане рішення КАС ВС ще може бути оскаржене до Великої палати ВС.

Нагадаємо, що судовий процес виник внаслідок того, що, за умовами оголошеного 2 липня 2019 року конкурсу на вакантні посади суддів судів першої інстанції, в ньому могли взяти участь лише кандидати в судді. У той же час діючі судді стверджували, що проведення конкурсу в такому форматі є дискримінацією, а судді й кандидати в судді мають боротися за вакантні посади в судах одночасно в рамках одного конкурсу.

Частина суддівської спільноти вітає колег з перемогою. Проте інша — пропонує поглянути на відтермінування конкурсу під іншим кутом.

Так, голова Липовецького районного суду Вінницької області Дмитро Кривенко нагадав правникам про страшенне навантаження на суддів: «Так сталося, що вже рік я працюю один... За 9 місяців надійшло 2 221 справа... Фізично не вистачає часу... Коли нас було двоє, то справа призначалась до розгляду, з урахуванням процесуальних новел через місяць... ну максимум півтора... Зараз вимушений призначати вже на січень, і він кінчається... Думав, що стане легше... Так нє... Конкурси поскасовували... Шикарно... І що саме цікаве, конкурси скасовано за позовами суддів, які, я так розумію, дуже переймались справедливістю... єдиним статусом... А про людей ніхто і не подумав... І да... не треба мені розказувати про те, що сім’ї і т.д. У свій час я, будучи без кола і двора, поїхав за 120 км... В мене була вагітна дружина, житла не дали... Але я хотів працювати, і мені було і так "зручно"... Народ!!!! Припиняйте ігри в справедливість і єдиний статус... Працювати ж комусь потрібно?»

Під повідомленням судді серед дописувачів виникла справжня дискусія.

Так, Денис Безрученко вважає, що доступ до професії слід спростити. На що Віктор Мельник навів приклад з процедури призначення суддів у США чи в Британії.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді