Оскарження рішення ЄСПЛ щодо люстрації: обговорення у соцмережах

16:35, 6 марта 2020
Виконання рішення ЄСПЛ не вимагає скасування закону про люстрацію або автоматичного поновлення всіх люстрованих чиновників — заступник міністра юстиції Іван Ліщина.
Оскарження рішення ЄСПЛ щодо люстрації: обговорення у соцмережах
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як відомо, набула чинності постанова Європейського суду з прав людини, яка стверджує, що звільнення за законом «Про очищення влади» порушило права українських чиновників. У суді зазначили, що це рішення є остаточним.

Заступник міністра юстиції Іван Ліщина у Facebook повідомив, як Україна може виконати рішення ЄСПЛ щодо люстрації. За його словами, виконання рішення не вимагає  скасування закону про люстрацію або автоматичного поновлення всіх люстрованих чиновників.

«ЄСПЛ зазначив, що відповідальність при люстрації має бути індивідуалізована, тобто при її застосуванні мали прийматись до уваги конкретні обставини кожного з тих, до кого застосовувались передбачені законом наслідки і конкретна участь особи в антидемократичних діях попереднього режиму. Неіндивідуалізована відповідальність могла застосовуватись до дуже вузького кола високопосадовців, чия участь в антидемократичних діях або знання про них могла презюмуватись», — повідомив Ліщина.

Заступник Міністра юстиції України також Іван Ліщина спростував інформацію про те, що Мін’юст збирається оскаржувати рішення ЄСПЛ у справі Полях та інші проти України до Верховного Суду. Про це він заявив на своїй сторінці в Facebook.

«Отже, абсолютно офіційно:

  1. Денис Малюська цієї нісенітниці не казав.
  2. Я йому її не радив.
  3. Мінюст не збирається оскаржувати рішення ЄСПЛ у справі Полях та інші проти України ні до Верховного Суду, ні до Конституційного Суду, ні до Міжнародного Суду ООН, ні до Спортлото, зокрема, на щастя, наше законодавство, на відміну від РФ, цього не дозволяє.

Мін’юст силами кількох департаментів у кооперації із Департаментом Ради Європи по виконанню рішень ЄСПЛ наразі готує проект закону про внесення змін до Закону «Про очищення влади» з метою найбільш повного виконання вимог ЄСПЛ, висловлених в Полях, та інші», — зазначив Ліщина.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Міністерство юстиції планує внести законопроект, відповідно до якого буде створена комісія, що розглядатиме скарги громадян, які вважають свою люстрацію неправомірною.

Також Велика палата ЄСПЛ не стала задовольняти запит української сторони на розгляд справи щодо люстрації, тому рішення набрало чинності. 

 Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде