Судова система і коронавірус: як працюють суди під час карантину

12:10, 18 марта 2020
Які особливі умови доступу до судів вводяться на період карантину.
Судова система і коронавірус: як працюють суди під час карантину
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Карантин в Україні вніс корективи до роботи судової гілки влади. Приймаються рішення про зміну порядку пропуску осіб до приміщень суду, рекомендують скористатися поштою, сервісами «Електронного суду» та е-mail.

Користувачі соцмереж діляться своїми спостереженнями щодо роботи судової системи.

Обмеження, що вводяться судами, спрямовані на виконання постанови Кабміну про впровадження всеукраїнського карантину в період з 12 березня по 3 квітня 2020 року.

Так, більшість судів ввели особливий режим роботи, який передбачає:

  • припинення всіх заходів, не пов’язаних з процесуальною діяльністю суду та забезпеченням діяльності органів судової влади (круглі столи, семінари, дні відкритих дверей тощо);
  • припинення проведення особистого прийому громадян керівництвом суду;
  • обмеження допуску в судові засідання осіб, які не є учасниками судових засідань;
  • обмеження допуску у судові засідання та приміщення суду осіб з ознаками респіраторних захворювань: блідість обличчя, почервоніння очей, кашель.

Київський апеляційний суд рекомендував учасникам судових справ подавати до суду клопотання про відкладення розгляду у зв’язку із карантинними заходами. Соцмережами ширяться неправдиві чутки про припинення роботу суду.

 

Київський апеляційний суд відреагував на недостовірну інформацію про те, що суд припинив свою роботу на період введення на території України карантину. Відповідна заява з’явилась у прес-службі суду.

 «Повідомляємо, що подібна публічно поширена інформація не відповідає дійсності. Станом на 18 березня 2020 року Київський апеляційний суд продовжує здійснювати правосуддя, розгляд справ відбувається у визначений день та час, однак з урахуванням додаткових заходів, спрямованих на протидію поширення гострої респіраторної хвороби. Так, 18 березня 2020 року слідчими суддями Київського апеляційного суду було розглянуто 205 судових справ», — йдеться у повідомленні суду.

Верховний Суд на період установленого на всій території України карантину за можливості вживатиме заходів для мінімізації усного розгляду справ.

Водночас, за повідомленням прес-служби суду, розгляд справ у порядку письмового провадження та прийом документів відбуватимуться у штатному режимі. Сторони можуть звернутися до суду із клопотанням про відкладення розгляду справи у зв’язку із запровадженням карантину.

Верховний Суд призупиняє проведення масових заходів, не пов’язаних із процесуальною діяльністю, зокрема особистий прийом громадян, екскурсії, круглі столи, семінари.

Користувачі Facebook оприлюднюють в мережі фото з рекомендаціями судів щодо відвідувань.

Так, починаючи з 08 год. 30 хв. вхід до приміщень Києво-Святошинського районного суду Київської області дозволяється лише наступним особам:

  • працівникам суду, працівникам правоохоронних органів, працівникам ССО, військовослужбовцям Нацгвардії;
  • особам, які беруть участь у кримінальних справах, у випадку, якщо обвинувачений перебуває під вартою, та у розгляді справ в порядку досудового розслідування.

 

Раніше ми повідомляли, що станом 17 березня в Україні лабораторно підтверджено 14 випадків COVID-19, з них 2 летальних. Серед постраждалих є діти.

Крім того, «Судово-юридична газета» розповідала про транспортний колапс в Києві після закриття метро.

Володимир Зеленський закликав посилити обмежувальні заходи в країні під час карантину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир