Особливості застосування земельного законодавства: роз’яснення КГС ВС

13:18, 19 октября 2018
КГС ВС дав пояснення щодо особливостей застосування земельного законодавства.
Особливості застосування земельного законодавства: роз’яснення КГС ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

17 жовтня 2018 року секретар судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності КГС ВС Тетяна Дроботова зосередила увагу слухачів Lеgal High School на актуальних питаннях земельного законодавства, а саме — поновленні договору оренди.

Зокрема, в контексті застосування ст. 33 Закону України «Про оренду землі» суддя сказала про те, що є відповідна постанова Великої Палати Верховного Суду, в якій визначені основні критерії правозастосування цієї статті.

Крім того, Тетяна Дроботова зазначила, що право оренди земельної ділянки виникає з дня державної реєстрації цього права відповідно до закону, що регулює державну реєстрацію прав на нерухоме майно та його обтяжень. Також було розглянуто питання про внесення змін до договору оренди земельної ділянки у частині визначення орендної плати та оскарження рішень органів місцевого самоврядування про визначення орендної плати за землю.

Стосовно юрисдикції земельних спорів лектор зауважила: якщо предмет спору щодо земельних відносин, в якому беруть участь суб’єкти господарської діяльності, безпосередньо стосується прав і обов’язків фізичних осіб, такий спір підлягає розгляду за правилами цивільного судочинства.

Розглядаючи спори, пов’язані з переходом прав на нерухоме майно, розташоване на відповідній земельній ділянці (ст. 377 Цивільного кодексу України і ст. 120 Земельного кодексу України), суддя КГС ВС зазначила, що у разі продажу нерухомого майна право оренди переходить на підставі ч. 3 ст. 7 Закону України «Про оренду землі» без оформлення окремого договору оренди (відбувається заміна сторони).

«Норми чинного законодавства не передбачають укладання договору оренди землі без проведення нормативно-грошової оцінки земельної ділянки, в іншому випадку укладений договір оренди землі визнається недійсним як укладений з порушенням норм закону», — наголосила Тетяна Дроботова.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, про рішення Верховного Суду щодо того, в якому випадку припис нотаріуса не підлягає виконанню. У справі про виконавчий припис нотаріуса суд підтримав позицію апеляційного суду.

Автор: Ольга Туева
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду