Зміна оцінки земельної ділянки: чи зобов’язана міськрада оприлюднювати рішення

16:49, 4 июня 2018
Порушення процедури підготовки та оприлюднення регуляторного акта може стати підставою для його скасування.
Зміна оцінки земельної ділянки: чи зобов’язана міськрада оприлюднювати рішення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До суду звернулись позивачі щодо скасування рішення міськради про зміну нормативної грошової оцінки орендованих ними земельних ділянок. Підставою для задоволення позовних вимог стало те, що таке рішення не було оприлюднене. Та на аргументацію відповідачів суд зазначив, що такий спір підпадає під адміністративне судочинство, а не цивільне. 

08.05.2018 року Верховний Суд прийняв постанову у справі №461/8220/13-а про визнання нечинною та скасування ухвали міськради «Про затвердження нормативно-грошової оцінки земель м. Львова», якою залишив без змін рішення попередніх судів.

По суті спору. Орендодавець міськрада своєю ухвалою №2712 внесла зміни до договорів оренди землі в частині розміру нормативної грошової оцінки земельних ділянок та розміру орендної плати. Однак з такими змінами не погодились орендарі, про що звернулись до суду.

Задовольняючи вимоги, суди попередніх судових інстанцій виходили з того, що міськрада під час прийняття оскаржуваної ухвали порушила як норми матеріального права, так і процедуру прийняття самої ухвали в частині оприлюднення повідомлення про опублікування проекту регуляторного акта.

Відповідач, оскаржуючи рішення в касаційному порядку, зазначив, що цей спір належить розглядати в порядку цивільного, а не адміністративного судочинства, оскільки він стосується права користування земельною ділянкою позивачів, ціни орендної плати за землю, тобто цивільного права.

З правової позиції ВС вбачається, що спірна ухвала міськради є нормативно-правовим регуляторним актом та спрямована на правове регулювання адміністративних відносин між регуляторним органом та іншими суб'єктами господарювання, тому цей спір відноситься до юрисдикції адміністративних судів.

Також ВС погодився із судами попередніх інстанцій, що міськрада не оприлюднила проект регуляторного акта «Про затвердження нормативної грошової оцінки земель м. Львова» та оскаржуваної ухвали №2712, чим порушила процедуру підготовки та оприлюднення регуляторного акта, який порушує права та інтереси позивачів, що охороняються законом.

З постановою суду можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, як правильно оформити угоду при купівлі земельної ділянки.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області