Чи може платник податків оскаржити в апеляції рішення суду про надання дозволу на перевірку

19:33, 5 марта 2019
Позиція ВС щодо оскарження судового рішення на призначення перевірки за відсутності прямої норми на його оскарження.
Чи може платник податків оскаржити в апеляції рішення суду про надання дозволу на перевірку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Постановою Верховного Суду від 16.01.2019 у справі №761/1691/17 щодо розгляду клопотання слідчого про надання дозволу на проведення позапланової документальної перевірки висловлена позиція ВС щодо оскарження судового рішення на призначення перевірки за відсутності прямої норми на його оскарження.

Рішенням суду першої інстанції було задоволено клопотання слідчого про надання дозволу на проведення позапланової документальної перевірки платника податків. Не погоджуючись з таким рішенням, платник податків оскаржив його в апеляційному порядку. Проте суд апеляційної інстанції відмовив у відкриті провадження щодо оскарження такої ухвали. Суд зазначив, що ухвала слідчого судді про призначення позапланової документальної перевірки згідно норм КПК в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.  

Проте ВС не погодився з апеляційним судом та скасував ухвалу апеляції з направленням справи на новий розгляд у суді апеляційної інстанції. При цьому Суд зазначив, що питання, яке порушене в касаційній скарзі платника, стосується оскарження під час досудового розслідування ухвал слідчого судді про надання дозволу на проведення позапланових перевірок. Та з врахуванням правової позиції Великої Палати ВС зазначив, що апеляційні суди зобов'язані відкривати апеляційне провадження за скаргами на ухвали слідчих суддів про надання дозволу на проведення позапланових перевірок.    

З постановою Верховного Суду можна ознайомитись за посиланням.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області