Чи має право адвокат встановлювати у договорі додаткову винагороду за досягнення позитивного рішення суду

13:31, 2 августа 2018
Правова позиція ВС: встановлення у договорі про надання юридичних послуг оплати за досягнення позитивного рішення виходить за межі предмету договору.
Чи має право адвокат встановлювати у договорі додаткову винагороду за досягнення позитивного рішення суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Олена Петрушевська,

адвокат, к. ю. н.,

спеціально для «Судово-юридичної газети»

Постановою Верховного Суду від 12.06.2018 у справі №462/9002/14-ц про стягнення коштів за договором про надання правової допомоги та визнання його недійсним було скасовано рішення попередніх судів та задоволено позов у частині визнання недійсним пункту оскаржуваного договору.

По суті спору. Позивачем був укладений договір про надання юридичних послуг у цивільній справі, у якому зазначено про додаткову винагороду адвоката у разі прийняття позитивного рішення по справі. Однак клієнт відмовився сплачувати таку додаткову винагороду, у зв’язку з чим адвокат подав позов про її стягнення.

Аналізуючи положення договору, суд зазначив, що його умовами визначено оплату не лише наданих юридичних послуг, а ще й факту досягнення позитивного для особи, в інтересах якої укладено договір, результату судового розгляду цивільної справи. Проте досягнення такого результату виходить за межі предмету договору, яким є лише надання юридичних послуг.

ВС зауважив, що судове рішення не належить до об’єктів цивільних прав, його ухвалення у конкретній справі не є результатом наданих адвокатами сторін послуг, а тому не може бути предметом договору. Включення в умови договору про надання юридичних послуг пункту про винагороду адвокату за досягнення позитивного рішення суду суперечить основним засадам здійснення правосуддя в Україні, актам цивільного законодавства, у зв’язку з чим підлягає визнанню недійсним за пред’явленим стороною договору позовом.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду