Конституційний Суд скасував статтю про незаконне збагачення, — ЗМІ

19:20, 26 февраля 2019
До Суду на покарання за незаконне збагачення поскаржились 59 народних депутатів.
Конституційний Суд скасував статтю про незаконне збагачення, — ЗМІ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Конституційний Суд України визнав неконституційною статтю 368-2 ККУ, яка передбачає покарання за незаконне збагачення. Про це повідомили декілька джерел, передає «Українська правда».

Суд вирішив, що положення статті не відповідають принципам верховенства права та презумпції невинуватості. Зокрема, стаття про незаконне збагачення нібито зобов’язує самого підозрюваного довести законність його статків, тоді як законодавство покладає тягар доведення виключно на обвинувачення.

«Дійсно, Конституційний Суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України, оскільки Суд вважає, що вона суперечить презумпції невинуватості», - повідомило УНІАН джерело в КСУ.

Також співрозмовник додав, що Суд виходив з наступної логіки – ця стаття зобов’язує особу доводити те, що її статки набуті у законний спосіб, а презумпція невинуватості говорить про те, що доводити провину особи - це функція держави.

Зазначається, що 12 грудня 2017 року до суду на покарання за незаконне збагачення поскаржились 59 народних депутатів. Їхні інтереси у суді представляв парламентар від «Народного фронту» Павло Пинзеник.

Раніше голова КСУ Станіслав Шевчук в інтерв’ю «Судово-юридичній газеті» розповів про деполітизацію, конституційні скарги та оновлений Конституційний Суд.

Крім того, Станіслав Шевчук не приховує, що домогтися того, щоб Конституційний Суд запрацював на повну потужність, було дуже нелегко.

 

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Михайло Спірідонов
    Михайло Спірідонов
    голова Харківського окружного адміністративного суду
  • Олена Фонова
    Олена Фонова
    суддя Господарського суду Луганської області