Справа «Краяну»: один зі свідків відмовився давати показання

17:36, 20 сентября 2019
Справа стосується заволодіння 92 млн грн місцевого бюджету Одеси під час придбання будівель заводу.
Справа «Краяну»: один зі свідків відмовився давати показання
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Силовики повідомили про підозру одному зі свідків у справі за фактом заволодіння 92 млн грн місцевого бюджету Одеси під час придбання будівель ВАТ «ХК «Краян». Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

За даними слідства, під час досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні встановлено та викликано для допиту як свідка особу, якій відомі обставини, що підлягали доказуванню під час розслідування.

Так, прибувши за викликом до Національного бюро та перебуваючи в службовому кабінеті детективів, свідок, посилаючись на ст. 63 Конституції України, відмовився давати показання у кримінальному провадженні.

Однак посилання свідка у даному випадку на ст. 63 Конституції України було безпідставним та необґрунтованим, оскільки ця особа не є членом сім’ї чи близьким родичем обвинувачених у вказаному кримінальному провадженні — її викликали як свідка з метою об’єктивного встановлення обставин вчинення обвинуваченими інкримінованих їм злочинів. Тобто показання вказаної особи не могли стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні нею, близькими родичами чи членами її сім’ї кримінального правопорушення.

Крім того, свідок також, посилаючись на ту ж статтю Конституції України, відмовився давати показання під час розгляду кримінального провадження у Малиновському районному суді Одеси. При цьому в обох випадках свідка попередили в установленому законом порядку про кримінальну відповідальність за відмову від давання показань.

Дії підозрюваного кваліфікуються за ч. 1 ст. 385 Кримінального кодексу України («Відмова свідка від давання показань або відмова експерта чи перекладача від виконання покладених на них обов’язків»). Вказана стаття передбачає покарання у вигляді штрафу від 50 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до 6 місяців.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що суд Одеси виправдав Труханова та його підлеглих, яких звинувачують у «справі Краяну».

Також ми повідомляли, що прокурори САП підготували нове звинувачення меру Одеси Геннадію Труханову. Труханова та інших чиновників Одеської міськради підозрюють в нанесенні збитків міському бюджету. За даними слідства, у вересні 2016 року Одеська міськрада придбала будівлю заводу «Краян» за 185 млн грн у приватної структури.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області