У Мін’юсті розповіли, як вдосконалити систему безоплатної правової допомоги

20:10, 23 февраля 2021
Як вдосконалити систему БПД: у Мін’юсті розповіли про результати моніторингового звіту.
У Мін’юсті розповіли, як вдосконалити систему безоплатної правової допомоги
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У рамках презентації Моніторингового звіту впровадження та аналізу ефективності прийнятих законодавчих актів були представлені результати моніторингу щодо питань адвокатури та адвокатської діяльності, а також безоплатної правової допомоги. Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції.

«Сьогодні важливим питанням для нас є захист прав людини. Тому варто спільно напрацювати план дій, аби покращити ту базу у цій сфері, яка наразі у нас існує. При цьому додам, що ми не маємо на меті якимось чином впливати на незалежні професії, до яких належить і адвокатська діяльність. Ми лиш прагнемо обговорити як сильні, так і слабкі сторони сфери захисту прав людини в Україні, вивчити найкращі практики та розробити шляхи виходу із тих ситуацій, які трапляються у цій сфері», – зазначила під час заходу заступниця Міністра юстиції Валерія Коломієць.

Заступник Міністра юстиції Олександр Банчук зазначив, що у системі безоплатної правової допомоги Міністерство юстиції і формує правову політику, і відповідає за її реалізацію.

«Під час моніторингу важливим було дотримуватись методології його проведення, аби залишатись максимально об’єктивними у своїх висновках та рекомендаціях щодо подальшого функціонування й розвитку системи», – акцентував Банчук.

За результатами моніторингу визначити три основні проблеми, які потребують вирішення:

  1. Підвищення рівня доступності системи БПД.
  2. Забезпечення якості надання БВПД.
  3. Підвищення оплати праці працівників системи БПД.

Щодо першого пункту, то зазначають, що наразі в Конституції України прописано, що правосуддя в державі здійснюється виключно судами. З цього виходить, що доступ до правосуддя – це синонім доступу до суду. Однак якщо поставити в центр людину, то стає очевидним, що їй важливо вирішити правову проблему, а не потрапити до суду та отримати судове рішення.

«Система БПД в Україні має розвинену структуру регіональних офісів. Тому завдання нині – забезпечити нормативно-правову базу для того, щоб фахівці цієї системи сприяли тому, аби максимальна кількість спорів вирішувалась у позасудовому порядку, цим самим розвантажуючи судову систему держави», - йдеться у повідомлені.

Державний експерт експертної групи з питань суміжних із правосуддям правових інститутів Директорату правосуддя та кримінальної юстиції Юрій Сверба пояснив, що забезпечення якості надання БВПД потрібне, оскільки наразі в Україні відсутній ефективний механізм розгляду тверджень про неправомірну поведінку адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, і реагування на них.

«Наявні механізми забезпечення якості правової допомоги виявилися неефективними, наприклад, у випадках, де без відповіді залишалися скарги затриманих про відмову призначених державою адвокатів від підтримки їхніх скарг на катування або жорстоке поводження. У цьому відношенні Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй вітає розробку системи колегіальної оцінки якості послуг, що надаються адвокатами з системи БПД. Це  надасть можливість ефективно оцінювати її, чого раніше центри БВПД не могли робити з огляду на незалежність адвокатів під час виконання своїх функцій та щодо обрання стратегії захисту», - підсумував експерт.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що про власників земельних ділянок, яких немає в Земельному кадастрі, напишуть на сайті Мін’юсту.

Також, ми повідомляли, як відбувається закриття підприємницької діяльності ФОП: інструкція.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших под

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області