Завершилося досудове розслідування справи щодо зловживань під час запобігання техногенної катастрофи на Луганщині

19:00, 2 апреля 2021
Прокурорами САП прийнято рішення про завершення досудового розслідування у кримінальному провадженні за підозрою у зловживаннях під час закупівлі робіт для запобігання надзвичайної ситуації техногенного характеру у зв’язку з затопленням шахт на Луганщині, які завдали 14 млн гривень збитків.
Завершилося досудове розслідування справи щодо зловживань під час запобігання техногенної катастрофи на Луганщині
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Детективам НАБУ надано доручення про відкриття зібраних під час досудового розслідування доказів 6 підозрюваним, а саме колишньому виконувачу обов’язків генерального директора ДП «Первомайськвугілля», директору відокремленого підрозділу згаданої шахти — ВП «Шахта «Золоте», головному інженеру та головному механіку шахти «Золоте», двом директорам комерційних компаній та їхнім захисникам, – повідомляє САП.

У 2018 році для запобігання техногенної катастрофи, яка склалася із затопленням шахт на території Луганської області, урядом були виділені кошти для фінансування гідравлічних робіт на шахті «Золоте».

Розпорядником цих коштів визначили державне підприємство «Первомайськвугілля», яке і обрало генерального підрядника за самостійно визначеними критеріями без тендеру .

У подальшому компанія-переможниця, після отримання контракту з ДП «Первомайськвугілля» уклала договір субпідряду із іншою фірмою, яка у свою чергу звернулась за виконанням вищезгаданих робіт до шахти «Золоте», яка входить до ДП «Первомайськвугілля».

Слідством встановлено, що ця злочинна схема при закупівлі робіт за завищеною ціною, до якої були залучені і керівники державного підприємства, і його підрозділу, й директори фірм, завдала понад 14 млн гривень збитків. Оскільки саме цю суму у 33 млн гривень було незаконно переплачено за виконані роботи.

Дії осіб кваліфіковано за ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 366 КК України – зловживання службовим становищем при закупівлі робіт за завищеною ціною з метою отримання неправомірної вигоди у вигляді частини вартості контракту.

Після ознайомлення з матеріалами справи обвинувальний акт буде скеровано до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті.

Відповідно до частини першої статті 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що СБУ викрила масштабний механізм фінансування терористичної організації «ЛНР».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал і Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді