Кабмин провел заседание: какие решения принял 8 октября

15:39, 8 октября 2022
Внесены изменения в Порядок уплаты сбора на обязательное государственное пенсионное страхование по отдельным видам хозяйственных операций и принято ряд других решений.
Кабмин провел заседание: какие решения принял 8 октября
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В субботу, 8 октября, Кабинет министров провел заседание. Какие решения были приняты, сообщил представитель Кабмина в парламенте Тарас Мельничук.

«— Внесено зміни до Порядку оптимізації діяльності слідчих ізоляторів, установ виконання покарань та підприємств установ виконання покарань. Уточнено підстави оптимізації діяльності слідчих ізоляторів, установ виконання покарань та підприємств установ виконання покарань шляхом їх реконструкції. Затверджено форми техніко-економічного обґрунтування необхідності оптимізації діяльності установ, підприємств.

— Затверджено новий Порядок внесення відомостей про належного користувача транспортного засобу до Єдиного державного реєстру транспортних засобів. Передбачено єдину для всіх спрощену процедуру внесення відомостей про належного користувача до Єдиного державного реєстру транспортних засобів шляхом автоматизації процедури внесення та виключення відомостей про належного користувача без відвідування територіального сервісного центру МВС, виключення потреби особистого звернення власника транспортного засобу та належного користувача до ТСЦ МВС та суттєве скорочення часових витрат на отримання послуги.

— Внесено зміни до Порядку здійснення  координації діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань додержання режимів на державному кордоні. Удосконалено порядок координації діяльності органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з питань додержання режимів на державному кордоні, приведено у відповідність до вимог законодавства повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування з зазначених питань. Доповнено перелік напрямів взаємодії органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, їх структурних підрозділів, відповідно до визначених законодавством повноважень.

— Внесено об’єкти культурної спадщини національного значення (Миколаївський костьол, будинок причту та Ансамбль Миколаївського костьолу та будинку причту, що розташовані за адресою м. Київ, вул. Велика Васильківська, 75) до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. У зв’язку з цим зазначені  пам’ятки виключено із списку пам’ятників архітектури Української РСР, що перебувають під охороною держави.

— Внесено зміни до Порядку проведення інспектування Державною аудиторською службою, її міжрегіональними територіальними органами. Уточнено термінологію Порядку та модернізовано його положення. Визначено

процедуру проведення ревізій у відокремлених структурних підрозділах об’єктів контролю без права юридичної особи. Врегульовано особливості проведення зустрічних звірок, уточнено поняття документальної перевірки та особливості реалізації матеріалів ревізії тощо.

— Установлено, що на період дії воєнного стану зупиняється реєстрація об’єктів права інтелектуальної власності у митному реєстрі об’єктів права інтелектуальної власності, які охороняються відповідно до закону, за заявами правовласників (їх уповноважених представників) щодо всіх категорій товарів громадян РФ, юридичних осіб, що утворені та зареєстровані відповідно до законодавства РФ та/або кінцевим бенефіціарним власником яких є громадяни РФ чи інші юридичні особи, утворені та зареєстровані відповідно до законодавства РФ,  або якщо виробниками, експортерами або імпортерами товарів, що містять об’єкти права інтелектуальної власності, є зазначені особи. Передбачено, що зупиняється реєстрація  об’єктів права інтелектуальної власності у зазначеному реєстрі за заявами правовласників (їх уповноважених представників) фізичних та/або юридичних осіб, до яких застосовано персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України «Про санкції».

— Внесено зміни до бюджету Фонду соціального страхування України на 2022 рік з метою врахування додаткових коштів, виділених з державного бюджету для часткового погашення заборгованості із виплати застрахованим особам допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, що утворилась у бюджеті Фонду станом на 29.09.2022.

— Установлено, що ввезення на митну територію України та/або переміщення територією України транзитом підакцизних товарів трубопровідним транспортом здійснюється з наданням митним органам забезпечення сплати митних платежів. При цьому ввезення на митну територію України та/або переміщення територією України транзитом окремих товарів трубопровідним транспортом здійснюється з наданням митним органам забезпечення сплати митних платежів із певними особливостями: для нафти або нафтопродуктів сирих, одержаних з бітумінозних порід (мінералів) забезпечення сплати митних платежів здійснюється під час переміщення товарів територією України внутрішнім транзитом. Для газу природного забезпечення сплати митних платежів здійснюється під час переміщення товарів територією України внутрішнім транзитом у разі, коли декларантом у періодичній митній декларації на переміщення товарів трубопровідним транспортом заявляється кількість товарів, що перевищує сумарну кількість таких товарів, які оформлювалися протягом попередніх 365 днів за додатковими деклараціями до періодичних митних декларацій цього декларанта; та/або у декларанта на день подання періодичної митної декларації є заборгованість перед митними органами із сплати митних платежів.

— Внесено зміни до Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, зокрема, в частині застосування посилання на Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (замість Класифікатора об’єктів адміністративно-територіального устрою України). Визначено Держмитслужбу відповідальною за автоматичну передачу в повному обсязі даних митних декларацій/аркушів коригування до митних декларацій  до Системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового. Уточнено строк подання акцизних накладних на облікову різницю.

— Затверджено Порядок видачі в особливий період особам, які проходять службу цивільного захисту або працюють в органах управління та силах цивільного захисту, посвідчень і розпізнавальних знаків (емблем) персоналу цивільної оборони (цивільного захисту).

— Скорочено видатки, передбачені Господарсько-фінансовому департаменту Секретаріату КМУ на 2022 рік у загальному фонді державного бюджету за програмами «Статистичні спостереження» (на 2254,2 тис. гривень) та «Щоквартальна плата домогосподарствам за ведення записів доходів, витрат та інших відомостей під час проведення обстеження умов їх життя» (на 5859,8 тис. гривень). Відповідно на 8114 тис. гривень збільшено обсяг видатків за програмою «Резервний фонд» та виділено зазначені кошти Міністерству економіки за програмою «Мобілізаційна підготовка галузей національної економіки України».

— Внесено зміни до Порядку підготовки проектів директив, вказівок і технічного завдання для участі у заходах міжнародного характеру та звітів за їх результатами. Впроваджено погодження спеціальними представниками України проектів вказівок та технічних завдань, які стосуються питань придністровського врегулювання, питань Близького Сходу та Африки, Латинської Америки та Карибського басейну.

— Внесено зміни до Порядку сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій. Збільшено суму накопичення збору (з 50 грн. до 1 000 грн.), у разі накопичення якої  протягом дня постачальник електронних комунікаційних послуг зобов’язаний перерахувати збір на бюджетні рахунки для зарахування надходжень до державного бюджету. Викладено в новій редакції форму Звіту про нарахування та сплату збору з вартості послуг мобільного зв’язку.

Вилучено з переліку платників збору осіб, які набувають право власності на легкові автомобілі, оснащені електричними двигунами (одним чи декількома).

— Затверджено Порядок зарахування деяких категорій вступників у 2022 році, яким врегульовано особливості зарахування вступників з тимчасово окупованих територій України в умовах військової агресії РФ.

— Затверджено Порядок та умови надання закладам вищої освіти, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки, компенсації витрат на підготовку фахівців, які навчаються за рахунок коштів фізичних осіб.

— Затверджено розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам в обсязі 562 500,0 тис. гривень (п’ятсот шістдесят два мільйони п’ятсот тисяч гривень) на здійснення заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту, зокрема на придбання, у період дії воєнного стану, деревини паливної для безоплатної видачі населенню територій, прилеглих до зони проведення воєнних (бойових) дій, а також на компенсацію витрат, пов’язаних з доставкою деревини паливної населенню. Внесено відповідні зміни до  Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення  заходів щодо підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту щодо напрямків спрямування даної субвенції.

— Включено індустріальний парк «Володимир» до Реєстру індустріальних (промислових) парків.

— Затверджено плани управління ризиками затоплення на окремих територіях у межах районів басейнів річок Вісла, Дніпро, Дністер, Дунай, Дон, Південний Буг, річок Криму, Приазов’я і Причорномор’я на 2023 – 2030 роки з метою зменшення потенційного негативного впливу затоплень на життєдіяльність людини, навколишнє природне середовище, культурну спадщину та господарську діяльність.

— Затверджено національний план щодо відкритої науки.

— Внесено зміни до Концепції розвитку громадянської освіти в Україні. Концепцію доповнено новими розділами, які стосуються сучасних викликів розвитку громадянської освіти в Україні; ризиків, що можуть перешкодити реалізації Концепції; індикаторів ефективності та виконання Плану заходів щодо реалізації Концепції та фінансування.

— Скорочено у загальному фонді державного бюджету обсяг видатків розвитку та споживання (економія коштів) за рядом бюджетних програм, головним розпорядником яких є Мінсоцполітики, з подальшим спрямуванням їх до резервного фонду державного бюджету та відкриття нової бюджетної програми із встановленими видатками в сумі 352 844,3 тис. гривень для погашення заборгованості із виплати матеріального забезпечення, а саме допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності Фондом соціального страхування України у 2022 році.

— Схвалено проект Рішення Комітету асоціації Україна — ЄС у торговельному складі про внесення змін до Додатка XV (Наближення митного законодавства) до Глави 5 Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами - членами, з іншої сторони. Схвалення проекту Рішення створює умови для забезпечення наближення вітчизняного законодавства у митній сфері до митного законодавства ЄС.

— Виділено Міністерству у справах ветеранів 17 028,3 тис. гривень з резервного фонду державного бюджету для надання одноразової грошової допомоги членам сімей двох осіб, які загинули (померли) під час участі в АТО, здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях, та 25 особам, які стали особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час участі в зазначених операції та заходах», — сообщил он.

Подписывайтесь на наш telegram-канал t.me/sudua и на Twitter, а также на нашу страницу в Facebook и в Instagram, чтобы быть в курсе самых важных событий.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області