Кліматичні зміни уповільнили обертання Землі, — дослідження

15:26, 28 березня 2024
Як повідомляється, танення льодовиків сповільнює обертання Землі настільки, що наступна «високосна секунда» буде затримана на 3 роки.
Кліматичні зміни уповільнили обертання Землі, — дослідження
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Зменшення полярного льоду внаслідок кліматичних змін, зумовлених людською діяльністю, призвело до затримки обертання Землі. Це може мати вплив на вимірювання часу. Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в науковому журналі Nature.

Танення льодових шапок сповільнює обертання Землі настільки, що наступна високосна секунда - механізм, який використовується з 1972 року для узгодження офіційного часу за атомним годинником із часом, заснованим на нестабільній швидкості обертання Землі, -затримається на три роки. 

Менш твердий і щільний лід у північній та південній частинах планети вказує на те, що тепер більше маси сконцентровано навколо екватора.

«Якщо у вас є фігуристка, яка починає обертатися, якщо вона опускає руки або витягує ноги, вона сповільниться. Однак якщо руки фігуристки втягнуті всередину, це означає, що вона обертатиметься швидше», — пояснив обертання Землі на прикладі автор дослідження, геофізик з Інституту океанографії Скріппса при Каліфорнійському університеті Дункан Агню.

Глобальне потепління і зміна рівня моря відсунуть потребу в ще одній високосній секунді з 2026 на 2029 рік. Ще раніше вчені визнали, що високосні секунди завдають великого руйнування обчислювальній техніці, і тому вирішили позбутися їх після 2035 року.

Однак зараз дослідники особливо хвилюються через те, що наступна додаткова секунда вперше буде негативною, тобто пропущеною, а не додатковою.

«Ми не знаємо, як впоратися з пропуском однієї секунди. Ось чому метрологи хвилюються», — сказав колишній директор відділу часу Міжнародного бюро мір і ваги в Севре Фелісітас Аріас.

Високосні секунди призводять до серйозних збоїв в обчислювальних системах — у всіх сучасних компʼютерних кодах додаткова «негативна» секунда не врахована.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду