Депутати приготували сюрприз для водіїв з дітьми

18:02, 18 липня 2017
У Верховній Раді пропонують підвищити рівень безпеки дітей в автомобілі у віці від 5 до 12 років.
Депутати приготували сюрприз для водіїв з дітьми
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Також депутати хочуть ввести штраф за неустановку і/або відсутність в автомобілях спеціальних крісел для перевезення дітей.

Так, 13 июля 2017 року Верховній Раді був зареєстрований законопроект №6720 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо безпечного перевезення дітей в автотранспортних засобах)».

Ініціаторами законопроекту виступили народні депутати Юрій Шаповалов, Ігор Діденко, Ярослав Дубневич та Антон Геращенко.

В Україні щодоби в аваріях гине до 20 чоловік і більше 100 отримує тілесні ушкодження. Чималу частку серед постраждалих складають діти.

Як показують дані Всесвітньої організації охорони здоров'я, використання автомобільних крісел знижує смертність серед дітей в ДТП на 54%, а ризик отримання травм — на 70%.

Як відзначають автори законопроекту, при фронтальному ударі дитина легко вислизає з-під ременя, який виготовлений під габарити дорослого пасажира.

За статистикою менше половини українських батьків користуються автокріслами для дітей.

Так, в ЄС вже близько 20 років експлуатація дитячих автомобільних крісел є обов'язковим. Наприклад, в Бельгії, крім штрафу від 50 до 2500 євро, порушник може сісти на 30 діб до в'язниці.

Народні депутати зазначають, що статистика багатьох країн показує, що з використанням зазначених дитячих автокрісел число смертей і травм дітей на дорогах зменшилася у 3,5 рази.

Основною метою законопроекту є підвищення безпеки перевезення дітей шляхом встановлення норми про обов'язкове використання утримуючих пристроїв, відповідних вазі та росту дитини, у віці до п'яти років дитячих утримуючих пристроїв, відповідних вазі та росту дитини, інших засобів (спеціальних подушок для сидіння, додаткових сидінь), що дозволяють безпечно пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки, передбачених конструкцією транспортного засобу, а також встановлення адміністративної відповідальності за невиконання цієї норми.

Так, якщо водій не буде дотримуватися вищевказаних норм, то його чекає штраф від 15 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 255 грн до 340 грн).

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду