Український сміття хочуть використовувати як джерело енергії

18:32, 18 липня 2017
Парламентарії пропонують повністю змінити існуючу систему поводження з побутовими відходами.
Український сміття хочуть використовувати як джерело енергії
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Так, 13 липня 2017 року Верховній Раді був зареєстрований законопроект №6715 «Про внесення змін до деяких законів України щодо віднесення побутових відходів до альтернативних джерел енергії».

Ініціаторами законопроекту виступили народні депутати Юрій Савчук, Юрій Булгак, Олег Мусій, Юрій Шаповалов і Володимир Литвин.

Як відзначають автори законопроекту, в Україні склалася складна ситуація в сфері поводження з побутовими відходами.

Щорічно утворюється до 15 млн т. твердих побутових відходів (ТПВ), які розвозять на близько 7 тис. полігонів і звалищ. Середній полігон України за 15-20 років існування має обсяг близько 2-3 млн т. Побутових відходів і ще кожен рік він поповнюється на 100-150 тис. т.

Так, у разі запуску процесу газифікації полігонів ТПВ в Україні щорічно можна буде заощадити до 50 млн куб. імпортного природного газу і додатково отримати в мережу близько 125 млн кВт/год електричної енергії в рік.

З року в рік спостерігається стійка тенденція до збільшення обсягів утворення ТПВ. Існуючі полігони та сміттєзвалища переповнені, а більшість з них не відповідають вимогам екологічної безпеки.

Законопроектом пропонується віднести побутові відходи до альтернативних джерел енергії шляхом внесення змін до Законів України «Про альтернативні джерела енергії» і «Про альтернативні види палива».

Так, документом пропонується внести зміни до Закону України «Про альтернативні джерела енергії» про включення в альтернативні джерела енергії побутові відходи.

Важливим моментом цього проекту закону є запровадження механізму стимулювання інвестицій в альтернативні джерела енергії, які є найбільш поширеним в країнах Європейського Союзу.

Документом пропонується встановлювати «зелений тариф» на електроенергію, вироблену з побутових відходів, що дозволить створити умови для впровадження технологій виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії; буде стимулювати власне виробництво основного обладнання для цих електростанцій, виконання інноваційних програм у сфері використання альтернативних джерел енергії, залучення іноземних інвестицій в Україну.

У разі прийняття проекту закону створиться законодавчий механізм в сфері поводження з відходами; стимулюватимуться інвестиції, розвиток і використання нових технологій в цій сфері; з'являться умови для максимального залучення побутових відходів в господарський оборот альтернативного джерела енергії; забезпечиться розвиток галузі утилізації відходів в цілому, а також посприяє поліпшенню екологічної ситуації в країні; створить нові робочі місця.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд