З депутатів хочуть знімати недоторканність

10:44, 27 липня 2017
Депутати пропонують знімати з себе недоторканність без згоди парламенту.
З депутатів хочуть знімати недоторканність
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Так, 19 липня 2017 року Верховній Раді був зареєстрований законопроект №6773 «Про внесення змін до Конституції України (в частині скасування депутатської недоторканності)».

Ініціаторами законопроекту виступили народні депутати Юрій Левченко, Михайло Головко, Юлія Тимошенко, Юрій Одарченко, Юрій Бублик, Олексій Рябчин, Оксана Сироїд, Олег Березюк, Мустафа Найєм, Ірина Подоляк, Сергій Лещенко, Олена Сотник, Остап Єднак і ін.

Як вказується в пояснювальній записці до законопроекту, згідно з Конституцією України, єдиним джерелом влади в Україні є народ. Від імені народу керівництво державою здійснюють державні органи.

Відзначається, що вищим представницьким органом в Україні є Верховна Рада України, яка формується шляхом виборів представників народу — депутатів.

«Отримавши свої мандати від виборців, народні депутати забувають про тих, хто їх обрав. Одним з бар'єрів, який розділяє обранців і виборців, є гарантована Конституцією України депутатська недоторканність», — зазначають автори законопроекту.

Основною метою проекту закону є вдосконалення положень Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України і відновлення довіри народу до народних депутатів України.

Документом пропонується прибрати частини 1, 3 ст. 80 Конституції України, які передбачають депутатську недоторканність.

Так, пропонується виключити із закону наступний рядок: «Народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані».

Ухвалення запропонованих змін забезпечить утвердженню демократичних цінностей, а також дозволить відкрито дивитися на діяльність парламентаріїв України і їх відповідальності.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області