Уряд хоче врегулювати застосування сили поліцейськими

17:30, 29 серпня 2017
Кабінет міністрів України пропонує врегулювати окремі обов'язки правоохоронців, для того щоб привести їх у відповідність до міжнародних стандартів в частині застосування сили.
Уряд хоче врегулювати застосування сили поліцейськими
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

10 серпня 2017 року Верховній Раді був зареєстрований законопроект №7023 «Про внесення змін до Закону України «Про Національну поліцію» (щодо приведення у відповідність до міжнародних стандартів у сфері захисту прав людини)».

Ініціатором законопроекту виступив Кабінет міністрів України.

Згідно з інформацією, вказаною в пояснювальній записці проекту закону, документ спрямований на вдосконалення правових засад діяльності Нацполіціі, приведення їх у відповідність до міжнародних стандартів у галузі прав людини.

Так, уряд пропонується внести наступні зміни законопроектом:

  • в обов'язки поліцейського включити, зокрема, оповіщення центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги про кожний випадок затримання або адміністративного арешту особи з урахуванням вимог закону;
  • про надання затриманій особі можливості негайного повідомлення про своє затримання і місце перебування близьких родичів, членів сім'ї чи інших осіб за вибором цієї особи, а також негайного виклику в спеціально відведене приміщення, де фактично знаходиться затриманий, медичних працівників.

Як зазначає міністр юстиції України Павло Петренко, крім того пропонується ввести обов'язковим щорічний звіт про діяльність поліції. Статистичні та аналітичні дані по залученню поліцейських до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності.

Крім того, документом пропонується вказати, що поліцейський повинен надати домедичну допомогу особам, які постраждали в результаті застосування примусових заходів, і викликати медперсонал.

Також про всі випадки нанесення заарештованій особі тілесних ушкоджень, поранення і/або настання смерті через застосування примусових заходів, такий правоохоронець зобов'язаний письмово і невідкладно поінформувати своє начальство, яке далі зобов'язане негайно повідомити про це відповідному прокурору.

Також пропонується виключити пункт, в якому вказано, що якщо поліцейський завдав особі поранення або каліцтва в результаті застосування до нього спеціального засобу, то керівник такого поліцейського зобов'язаний негайно повідомити про це відповідному прокурору.

Нагадаємо, у Верховній Раді пропонують обмежити розмір винагороди для державних і приватних виконавців на економічно обґрунтованому рівні шляхом закріплення їх максимальних розмірів.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду