Дорожніх поліцейських хочуть наділити правами суддів по дрібним ДТП

08:30, 5 вересня 2017
У Верховній Раді пропонують дозволити поліцейським розглядати справи по дрібним ДТП на місці.
Дорожніх поліцейських хочуть наділити правами суддів по дрібним ДТП
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Пропонується також зняти напругу з судів в розгляді протоколів ДТП.

Також розмір штрафу буде визначатися правоохоронцями на місці події для можливості особи, що зізналася в ДТП, не платити судовий збір.

Так, 26 травня 2017 року Верховній Раді був зареєстрований законопроект №6516 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо спрощення порядку розгляду справ про вчинення ДТП, у разі визнання особою, щодо якої складено протокол, своєї вини».

Ініціаторами законопроекту виступили народні депутати Дмитро Добродомов, Вадим Івченко, Андрій Вадатурський, Андрій Лопушанський і Олексій Мушак.

 

Зняття навантаження з судів у справах про ДТП

Як говориться в пояснювальній записці, запропоновані в проекті закону механізми дозволять істотно скоротити термін розгляду справ про ДТП в відношенні осіб, які визнають свою провину, розвантажити суди першої та апеляційної інстанції і, відповідно, звільнити осіб, щодо яких складено протокол, від сплати судового збору.

«Зараз, незалежно від того, чи визнає свою провину особа у вчиненні ДТП чи ні, після складання протоколу уповноваженими на це посадовими особами Національної поліції або військової інспекції безпеки дорожнього руху Військової служби правопорядку у Збройних Силах України направляють його до суду», — зазначають автори законопроекту.

                                                  

Скільки протоколів про ДТП знаходяться в судах

Народні депутати наводять приклад кількості протоколів, які перебувають на розгляді в судах. Так, наприклад, за 2016 рік у Голосіївський районний суд міста Києва надійшли 5 540 протоколів, до Печерського районного суду міста Києва — 4 331 протокол, до Подільського районного суду міста Києва — 3 131 протокол про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП.

Статистичний зріз з вищенаведених судів показує, що в середньому на один суд припадає близько 4 500 протоколів про адміністративні правопорушення лише по ст. 124 КУпАП.

Автори проекту закону відзначають, що справи про вчинення адміністративних правопорушення розглядаються тими ж суддями, які паралельно розглядають цивільні, кримінальні та певні категорії справ в порядку адміністративного судочинства. Такий підхід надмірно навантажує суди і призводить до затягування розгляду всіх категорій справ.

 

Що пропонує законопроект

Законопроект покликаний вирішити кілька проблемних питань одночасно. Зокрема, він дозволить:

  • розвантажити суди, які змушені розглядати справи про ДТП навіть у разі, коли особа, щодо якої складено протокол про адміністративне правопорушення, визнає себе винною, не заперечуючи рішення посадових осіб Нацполіціі, служби правопорядку ЗСУ;
  • скоротити період розгляду справ про адміністративні правопорушення, як мінімум, на місяць. Приблизно такий період займає вся процедура: складання протоколу по справі про адміністративне правопорушення; обробка канцелярією Нацполіціі, службою правопорядку ЗСУ; звернення його до канцелярії суду; автоматизований розподіл на конкретного суддю; призначення дати і часу розгляду; виклик особи, щодо якої складено протокол; судовий розгляд; набрання законної сили постанови у справі про адміністративне правопорушення;
  • позбавити громадян необхідності платити додаткові 320 грн судового збору в разі, якщо особа визнає себе винною в скоєнні ДТП.

Так, законом передбачається передати повноваження з розгляду справ про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП (в разі визнання особою, щодо якої складено протокол, своєї провини) підрозділам Нацполіціі або службі правопорядку ЗСУ.

У разі, якщо особа, щодо якої складено протокол про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП, не визнає свою провину, протокол про вчинення такого правопорушення, як і раніше, буде розглядатися в судовому порядку.

Також, у разі повного визнання провини особою, щодо якої складено протокол про вчинення ДТП, вона може вказати це в протоколі власноручно, засвідчивши особистим підписом.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Головенко
    Олег Головенко
    суддя Київського окружного адміністративного суду
  • Володимир Донець
    Володимир Донець
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Парінов
    Андрій Парінов
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду