Статус Bitcoin врегулюють законом

23:30, 28 вересня 2017
У парламенті почали роботу над законопроектом про криптовалюти.
Статус Bitcoin врегулюють законом
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У той час, як в Україні криптовалюта, в тому числі біткоін (Bitcoin), вже активно використовуються, з їх правовим статусом наша держава все ніяк не визначиться. 18 серпня заступник директора Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Наталія Лапко заявила про зміни українського законодавства в сфері регулювання платіжних систем, які нададуть небанківським фінансовим установам право випускати електронні гроші.

У зв'язку з цим «Судово-юридична газета» направила запит в НБУ і попросила уточнити: про який саме законопроект йде мова.

У відповідь в Національному банку України повідомили, що відповідний законопроект був зареєстрований у Верховній Раді України від 4 листопада 2016-го під №5361-д, але парламенту не вистачило голосів для його прийняття.

Однак зараз стало відомо, що Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності почав роботу над розробкою законопроекту, який дозволить врегулювати статус криптовалют в Україні. Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова комітету Сергій Рибалка.

«Світовий ринок криптовалют перевищив 160 млрд доларів. Лідер цього, Китай, почав їх активно забороняти: там борються з відтоком за кордон коштів і з їх відмиванням. На лідерство тепер претендує Японія, яка в цьому році не просто легалізувала криптовалюти, а зробила їх засобом платежу. Головна мета місцевої влади — використовувати ці нові технології для здешевлення транзакцій в японській банківській системі», — написав С. Рибалка.

Як він зазначив, на сьогоднішній день криптовалюта — це «вкрай ризикований спекулятивний фінансовий інструмент, який не має ніякої реальної вартості крім спекулятивного попиту».

«Тому досвід нашого банкопаду і фінансових пірамід зобов'язує нас думати про захист інтересів людей, яких можуть масово обдурити. На нараді в Комітеті були присутні представники НБУ, Мінфіну, інших державних органів, представники ринку криптовалют, серйозні експерти. Збираємо думки і пропозиції і будемо писати проект закону», — резюмував С. Рибалка.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд