У Мінфіні пояснили, чому в ресторанах видають по два чеки

11:30, 10 жовтня 2017
Радник Міністра фінансів Олена Макеєва назвала ресторанний бізнес, який використовує ФОП на єдиному податку, фіктивним підприємництвом.
У Мінфіні пояснили, чому в ресторанах видають по два чеки
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Радник Міністра фінансів Олена Макеєва на своєму Facеbook пояснила, як працюють ресторани в Україні. Наприклад, не рідкість, коли столику приносять два чеки: один за їжу, другий за алкоголь.

Ресторани працюють на ІІ групі платників єдиного податку. Це означає, що при максимальному обороті в 1,5 мільйона гривень, ресторан платить за рік роботи всього 16,128 грн. податків і зборів. До того ж, щоб не вести касовий апарат, річний оборот для ФОП зменшується до 1 мільйона гривень — максимальний ліміт, вище якого застосування касового апарату стає обов'язковим.

Однак ФОП на ІІ групі не можуть торгувати підакцизними товарами (алкоголем). Тому в ресторані часто виникає другий чек від юрособи, яка має ліцензію на торгівлю алкоголем і зареєстрований касовий апарат.

Олена Макеєва назвала таку систему ведення ресторанного бізнесу «законною оптимізацією податків і фіктивним підприємництвом за фактом».

При цьому, з річного обороту в мільйон гривень багато не заробиш, тому в одному ресторані чеки можуть приносити від різних ФОП. І коли одна ФОП досягне ліміту, чеки починає виписувати інша ФОП і так далі.

Більш того, в ресторанах, які відвідує Олена Макеєва, у неї часто запитують, а чи потрібен їй взагалі чек. Хоча, відповідно до закону про захист прав споживачів, продавець зобов'язаний видати покупцеві чек, накладну або інший письмовий документ.

На думку радника Міністра фінансів, такі ресторатори не тільки грабують державу, коли дроблять бізнес на різні СПД, а й залазять в кишеню звичайних людей.

Нагадаємо, що проти єдиного податку виступає МВФ, який наполягає на реформуванні спрощеної системи.

Нагадаємо, суд у Німеччині не визнав каву і булочки сніданком.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд