Коли почнеться обмін полоненими

15:05, 22 червня 2017
Завершити узгодження списку полонених і почати процес обміну планується до 5 липня.
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Представник України в Тристоронньої контактній групі (ТКГ) з врегулювання ситуації на Донбасі, другий президент України Леонід Кучма заявляє, що в ході засідання Тристоронньої контактної групи 21 червня була досягнута домовленість завершити узгодження списку полонених і почати процес обміну до наступного засідання ТКГ 5 липня.

«До кінця не погодили, чи є ще розбіжності з цього списку, але процес верифікації завершено, всі з цим погодилися, а ви знаєте, що раніше та сторона з цим не погоджувалася. Але є розбіжності в списках, розбіжності в 5-6 чоловік. У нас з української сторони — ніяких проблем, а у них на 15 осіб більше в списку», — сказав Леонід Кучма журналістам у четвер у Києві.

Він зазначив, що наступне засідання ТКГ відбудеться 5 липня.

«Домовилися, що до 5 числа ми ці проблеми вирішимо (за погодженням списку полонених — прим. ред.) Та повинні почати процес обміну», — сказав він.

Другий президент також уточнив, що були узгоджені питання щодо зон відведення озброєнь.

«Знову домовилися, що по Станиці Луганській за наступні сім днів ми вирішимо цю проблему. Стратегічно там немає ніякої проблеми, але ви знаєте, що кожна сторона шукає якісь зачіпки, щоб затягнути цей процес.

Далі також домовилися, що повинні бути ще три пункти. Будемо сподіватися, що будуть якісь просування», — додав Леонід Кучма.

Як повідомлялося, в середу спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдік висловив задоволення роботою ТКГ по верифікації списку полонених на Донбасі. За його словами, підгрупа з гуманітарних питань зазначила істотну роботу, яка була зроблена з моменту попередньої зустрічі, зокрема, були проведені додаткові опитування з приводу волевиявлення осіб, які після звільнення хотіли б залишитися на території, де вони перебували під час ув'язнення.

Спецпредставник України в підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи Віктор Медведчук заявив, що учасники переговорів ТКГ завершили верифікацію списків утримуваних осіб в зоні конфлікту на Донбасі. Зокрема, за його словами, було закінчено опитування людей, за якими була заявка на звільнення, що не захотіли повертатися на непідконтрольну українській владі територію.

«Ми їх повинні виключити зі списку. Це один з тих етапів, які наближають нас до виходу на фінішну пряму, коли будуть визначені списки обміну «всіх на всіх» і, природно, дати такого обміну», — сказав Віктор Медведчук.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду