Як не потрапити на гачок ювелірів-шахраїв

08:30, 18 вересня 2017
Як купити справжню ювелірну прикрасу? Що робити, якщо Вам продали підробку?
Як не потрапити на гачок ювелірів-шахраїв
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Уникнути пастки ювелірних лиходіїв, які вміло маскують підробки, і на око визначити якість прикраси практично неможливо. Але є певні правила безпеки, дотримуючись яких Ви мінімізуєте свої ризики.

Колір ювелірного виробу не вкаже на підробку. Не вірте також міфу про те, що золоте кільце по-особливому дзвенить, коли падає на стіл. Не варто перевіряти якість і за допомогою краплі йоду, залишеної на виробі. Всім цим народним способам довіряти не можна, адже навіть досвідченому ювеліру буває непросто відрізнити справжній золотий перстень з діамантом від фальшивки. Шахраї добре знайомі з властивостями коштовностей і часто досить професійно підбирають імітатори дорогоцінних каменів.

Щоб захистити себе від підробок, експерти рекомендують керуватися наступними рекомендаціями:

  • не купувати вироби в непристосованих для цього місцях (з рук, на розкладках і т. д.);
  • в ювелірному магазині Вам обов'язково повинні надати супровідні документи (видати чек і ярлик з інформацією про виріб);
  • якщо виріб прикрашений дорогоцінним камінням, Вам повинні показати висновок геммолога (в ньому міститься назва, характеристики та інше).

Наступне, на що Вам слід звернути увагу, — це проба. Дозволених в Україні проб дорогоцінних металів чимало, але досить знати найпоширеніші. Для золота це 375, 500, 585 і 750-а проби, для срібла найбільш ходовими є 875 і 925 проби.

На виробах, як правило, можна знайти так званий именник — інформацію про завод-виробника і клеймо зі згаданою пробою. Ці знаки як правило розміщуються горизонтально до поверхні виробу на відповідних місцях. Клейма дуже дрібні, тому продавець зобов'язаний за Вашою вимогою надати прилади, за допомогою яких можна розглянути знаки на виробах. Пам'ятайте: клейма з пробою часто підробляють, тому на них слід звернути пильну увагу.

Якщо Ви все ж придбали неякісну прикрасу, не опускайте рук, адже є шанси повернути свої гроші. Якщо в процесі носіння з'явиться якась проблема з якістю товару, можна протягом 2 років звернутися в магазин або до виробника за заміною такого виробу. І якщо дефект був виявлений через брак виробника, то магазин або завод повинні в обов'язковому порядку замінити такий товар. Для цього слід звернутися до адміністрації магазину з письмовою заявою. Бажано відразу написати 2 зразка документа. При цьому магазин або виробник може протягом 3 днів провести експертизу виробу для підтвердження заводського браку.

Також в разі придбання фальшивки, юристи радять не втрачати час і звертатися до правоохоронних органів: їм потрібно буде надати разом з товаром необхідну докладну інформацію про Вашу покупку (місце, обставини угоди і т. п.) і наявні документи.

Отже, в кінці наші основні поради:

  • купуйте ювелірні вироби тільки в спеціалізованих магазинах;
  • не намагайтеся перевіряти якість прикрас побутовими методами;
  • купуючи виріб з дорогоцінними каменями, переконайтеся, що камені пройшли експертизу геммолога;
  • перш ніж купувати прикраси, перевірте, нанесені на них проби;
  • якщо виріб поганої якості, Ви маєте повне право вимагати повернення грошей або заміни товару;
  • купили підробку — звертайтеся до правоохоронних органів.
Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду