Як швидко оформити документи на новонародженого

12:09, 13 жовтня 2017
Начальник юстиції Києва Станіслав Куценко розповів про можливості швидкої реєстрації та отримання документів на новонародженого.
Як швидко оформити документи на новонародженого
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Однією з популярних послуг Міністерства юстиції є видача свідоцтва про народження дитини і реєстрація місця його проживання прямо в пологовому будинку. Раніше процедура отримання документів і допомоги на новонародженого займала багато часу. Потрібно було спочатку з медичною довідкою піти до Відділу державної реєстрації актів цивільного стану, вистояти чергу і отримати свідоцтво про народження. Потім подати заяву в службу соціального захисту, щоб Вам нарахували допомогу на дитину. А потім вже зареєструвати дитя за місцем проживання.

Але з початку 2016 року стало можливим безпосередньо в пологовому будинку отримати свідоцтво про народження дитини. За статистикою, за ці півтора року існування послуги 150 тисяч документів було видано в 500 пологових будинках, які зараз обслуговують громадян за проектом національної програми.

Сьогодні послугою від Мін'юсту користуються лише 70% молодих батьків, і це пояснюється тим, що інші просто не встигають за 3 дні перебування в пологовому будинку визначитися з ім'ям дитини або, наприклад, не хочуть брати загальне прізвище, що автоматично вимагає присутності обох з подружжя.

В інших випадках отримати свідоцтво про народження відразу в пологовому будинку не складе труднощів. Далі є можливість зареєструвати новонародженого і отримати відповідну довідку у відділі реєстрації місця проживання громадян, що знаходиться в районній держадміністрації. І найголовніше: можна ще подати заяву на те, щоб Вам видали перші гроші на дитину (близько 10 тисяч гривень). Для цього потрібно потурбуватися про наявність відкритої банківської карти, а також електронного цифрового підпису. Отримати останній можна безкоштовно в районних податкових адміністраціях або в акредитованих центрах Міністерства юстиції України — ДП «Національні інформаційні системи».

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва