Життя в бідності може прискорити процес старіння мозку, — нове дослідження

22:19, 26 березня 2024
Низький дохід пов'язаний із поганим здоров'ям і швидшим зниженням когнітивних функцій.
Життя в бідності може прискорити процес старіння мозку, — нове дослідження
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вчені у новому дослідженні виявили зв'язок між низьким доходом сім'ї та швидшим розпадом білої речовини мозку. Так, життя в бідності може прискорити старіння мозку. Дослідження опубліковане в журналі JNeurosci.

Зазначається, що у дослідженні вчених з Університету Лозанни та Женевського університету в Швейцарії взяла участь 751 людина віком від 50 до 91 року.

Після врахування таких чинників, як вік, стать і деяких ключових проблем зі здоров'ям, дослідження показало, що жителі бідніших домогосподарств мали більше ознак старіння білої речовини мозку під час МРТ-сканування, і отримували нижчі бали за когнітивними тестами, ніж жителі багатших домогосподарств.

«Це дослідження спрямоване на те, щоб дати уявлення про шляхи, що пов'язують соціально-економічні впливи - дохід сім'ї, професійне становище та соціально-економічні траєкторії впродовж життя - з мікроструктурою мозку та когнітивними здібностями в середньому та пізньому дорослому віці»,- пишуть дослідники.

Як повідомляється, біла речовина важлива, коли йдеться про переміщення повідомлень і сигналів по мозку, і її кількість впливає на когнітивні здібності. Життя в бідності - або, як висловилися дослідники, перебування в «хронічному соціально-економічному неблагополуччі» - вже давно пов'язане з поганим здоров'ям і швидшим зниженням когнітивних функцій.

Робота виявила, наскільки вільно молекули рухаються через мозок. У людей з вищими доходами маркери старіння білої речовини мозку не чинили негативного впливу на когнітивні функції.

Схоже, що наявність більшої кількості грошей діє як свого роду буфер проти зниження когнітивних функцій.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду