Революція почалася: що являє собою Legal Tech в Україні

14:30, 30 серпня 2017
Уже сьогодні договір поставки можна укласти в Telegram, а отримати довідку з реєстру не виходячи з дому
Революція почалася: що являє собою Legal Tech в Україні
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

З приходом Інтернету та удосконаленням нових технологій, змінюється кожна сфера бізнесу. Зокрема це стосується і юриспруденції, де вже сьогодні боти виконують певний обсяг роботи, на яку ще недавно юристи витрачали чималу кількість годин.

Для початку потрібно розуміти, що таке «юрист-боти». В основному вони представляються в двох видах: у вигляді спливаючих вікон на сайтах і в вигляді спеціальних сервісів (наприклад, юрист-бот в Telegram).

У мові права з'явилося модне поняття — Legal Tech. Це розділ бізнесу, який спеціалізується на інформаційно-технологічному обслуговуванні юридичної діяльності. Поняття об'єднує передові технології і право. Згодом регулювання на законодавчому рівні «штучних юристів» стане актуальним питанням. Особливо злободенними будуть проблеми визначення критеріїв пошуку, захищеності інформації та чат-сесії.

Більшість людей вважають юристів консерваторами. Незважаючи на стереотип, в сучасному світі їм необхідно буде підлаштовуватися під прогрес і навчатися необхідним нововведенням, так як конкуренція на даному ринку велика. Вже зараз фахівці цієї сфери доручають деякі юридичні завдання комп'ютерам, які справляються із завданням в рази оперативніше і якісніше. І це лише початок. Левова частка революції і порція нововведень тільки попереду.

 

Бот і Партнери: великі результати з меншими витратами

Реєструвати власний бізнес, укладати договори і захищати свої права вже сьогодні можна в месенджерах. Поки що, це розробки для майбутнього, але вже сьогодні ряд установ і компаній користуються Telegram-ботами і з їх допомогою надають послуги клієнтам. За один день, бот може відповісти на юридичні питання більше сотні клієнтів. Так як це робот, чіткої межі можливостям немає.

За допомогою нових технологій юристу простіше розкласти по поличках судову практику і закони, і таким чином скоротити до мінімуму свій час на виконання рутинних завдань.

Згідно з інформацією з США, практично кожна юридична компанія в Америці і Європі ще 3 роки тому запровадила мінімум одну технологічну новинку. Але далеко ходити не потрібно. В Україні є компанія, яка відповідає на більшість питань клієнтів в онлайн режимі і контактує зі своїми клієнтами тільки через Telegram-бота. Він допомагає бізнесменам з питань інтелектуальної власності, електронної комерції, реєстрації підприємства і розбирається в правах споживачів. Клієнту також підкажуть, як діяти в конфліктній ситуації і на який закон посилатися. Плюси і мінуси розбирати не варто, але з упевненістю можна сказати, що це суттєво економить час і гроші.

OpenDataBot — сервіс, який стежить за реєстраційними даними компаній і змінами в судових реєстрах. Наприклад, якщо відбувається зміна директора компанії, контрагент стає банкрутом, з'являються нові судові рішення, користувачеві приходить повідомлення.

Існує сучасний помічник по реєстрації бізнесу — BotLawyer. Він може перевірити стан підприємства за реєстром, підказувати КВЕДи і систему оподаткування. Компанії можуть найняти такого за біткоіни. Вартість — 1 на рік.

В одному з великих агрохолдингів України вже тестують TradeHubBot, який допомагає замовникам знаходити постачальників. Для успішної операції досить написати боту вид і кількість товару. У свою чергу по своїй базі і тендерним майданчикам бот перевірить постачальників і відправить замовнику можливі варіанти. Вибравши постачальника, бот створює чат між учасниками угоди, де з діалогу вибере потрібну інформацію і внесе її в договір, який буде відправлений замовнику і постачальнику.

Ще одна американська компанія найняла на роботу штучний інтелект, причому призначила його на керівну посаду відділу зі справами з банкрутства. Робот-юрист буде керувати 50 співробітниками, збирати необхідну інформацію, підкріплюючи її фактами і посиланнями на закон, і на її основі висувати рішення для судових розглядів.

Якщо розглядати онлайн-правосуддя, то в Росії з'явився сервіс, за допомогою якого можна онлайн подати заяву в арбітражний суд. Завдяки сервісу можна буде подавати будь-які документи через Інтернет, починаючи від цивільних позовів.

Чи замінять машини живих фахівців

Тема ботів вже у всіх на слуху, і не тільки в юридичній сфері. Legal Tech-революція вже настала. І пов'язано це безпосередньо з тим, що технології руйнують старі бізнес-моделі. Ще кілька років тому за консультацією потрібно було їхати в офіс на зустріч, витрачати на це час і гроші. Сьогодні ту ж проблему можна вирішити онлайн за порівняно короткий термін. Революція зробить юридичні послуги доступними, більш якісними і в корені змінить роботу юристів.

На вітчизняному ринку юриспруденції давно існує перелік послуг, які можна і потрібно автоматизувати. Це стосується і реєстрації бізнесу, особливо замовлення витягів з Єдиного реєстру фізичних і юридичних осіб. Раніше довідку можна було зробити за 200 гривень, зараз же за 50 при цьому онлайн і не виходячи з дому. Через це багато юристів стають незатребуваними. Цей ринок поступово зникає через появу спеціальних для цього сервісів, так само як зникають багато компаній і послуг, роботу яких вже давно замінили програми, додатки та різні сервіси.

Юристи вважають, що з ними такого не трапиться, адже вони представники розумової праці. Банкіри і банки теж вважали, що надають унікальні послуги за чималу винагороду. Але деякі зарубіжні компанії уже не перший рік переводять кошти між країнами без мільйонних витрат, дають один одному в борг і все це відбувається в обхід банків.

Наше суспільство постійно потребує змін, і сьогодні — особливо. Пов'язано це з приходом в життя кожної людини нових технологій. Ефективність править бізнесом і світом в цілому. Клієнта не хвилює, який у вас шикарний офіс, його турбує вирішення юридичної проблеми найнадійнішим і ефективним для нього способом, який на даний момент можуть виконати деякі боти і програми.

Нові технології не покликані знищувати бізнес, а робити його тільки краще, швидше і раціональніше. У найближчому майбутньому, боти і сервіси будуть корисні кожній компанії і кожному юристу. Вони дозволять обслуговувати в рази більше клієнтів, при цьому виконувати всю технічну роботу і первинний аналіз. Але повністю нові технології не в змозі замінити фахівців. Так як в юридичній професії присутня величезна кількість складних питань, відповіді на які вимагають розуміння контексту і з'ясування неюридичних обставин. Словом, потребують людський розум, яким комп'ютери не володіють.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду