У Бюро економічної безпеки вирішили зайнятися перерахуванням бізнесом коштів за кордон: вивчають транзакції понад 10 банків

16:24, 6 липня 2022
Аналітики БЕБ виявили, що окремі господарські операції, за які перераховувалися кошти на закордонні рахунки, мають ознаки ризикових. Також БЕБ відпрацьовує факти законності переміщення фізичними особами готівки через державний кордон.
У Бюро економічної безпеки вирішили зайнятися перерахуванням бізнесом коштів за кордон: вивчають транзакції понад 10 банків
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Співробітники Бюро економічної безпеки України, як повідомляє БЕБ, «вивчають транзакції понад 10 банків». 

«Зокрема встановлено, що з початку війни посадові особи майже однієї тисячі суб'єктів господарської діяльності - резидентів України здійснили понад 2,5 тис. фінансових операцій з перерахування коштів на закордонні банківські рахунки підприємств-нерезидентів. Загальна сума таких переказів становила 50 млрд гривень», - зазначають у БЕБ.

Аналітики БЕБ виявили, що окремі господарські операції, за які перераховувалися кошти, «мають ознаки ризикових».

Загалом сума таких транзакцій становить понад 9 млрд гривень. Також деякі (але, мабуть, не всі з тих, що вивчаються) перерахування здійснювалися громадянами України, службовцями особами суб'єктів господарської діяльності з російськими власниками або керівниками. «Такі перекази коштів на закордонні банківські рахунки могли проводитися для можливої ​​легалізації валютних цінностей», - додають у БЕБ.

«Перевірка зазначених ризикових операцій здійснюється співробітниками БЕБ як шляхом аналітичних досліджень, так і в рамках кримінальних проваджень». 

Нагадаємо, що наразі БЕБ, окрім аналізу та перевірки інформації про перерахування суб'єктами господарювання коштів на підставі зовнішньоекономічних контрактів, також відпрацьовує факти законності переміщення фізичними особами готівки через державний кордон.

«Нещодавно почали працювати ще над одним напрямком. БЕБ проводить моніторинг суб'єктів господарювання щодо можливої ​​наявності ознак порушень законодавства щодо неповернення валютної виручки внаслідок експортних операцій. Їх фінансово-господарська діяльність аналізуватиметься і щодо наявності правопорушень, вчинених у бюджетній, податковій та інших сферах економіки. Співпрацюємо з цих питань з НБУ, ДСФМУ та ДПС», - зазначив Директор БЕБ Вадим Мельник.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор:
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області