Звільнення військовослужбовців з військової служби за станом здоров’я пропонують спростити

13:19, 16 липня 2022
З метою унеможливлення залишення на військовій службі військовослужбовців, нездатних за станом здоров’я здійснювати військову службу, у Верховній Раді пропонують унормувтаи право командирів військових частин видавати накази про звільнення з військової служби з підстав висновку (постанови) ВЛК.
Звільнення військовослужбовців з військової служби за станом здоров’я пропонують спростити
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Верховній Раді зареєстровано законопроект 7556 «Про внесення змін до статті 26 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» щодо вдосконалення порядку звільнення військовослужбовців з військової служби за станом здоров’я в умовах воєнного стану».

Метою законопроекту є зміцнення правових умов для захисту державного суверенітету шляхом унормування належних умов для перебування на військовій службі та виключенням випадків перебування на такій службі осіб, непридатних до неї за станом здоров’я.

Мета досягається шляхом законодавчого вдосконалення порядку звільнення військовослужбовців з військової служби за станом здоров’я в умовах воєнного стану.

Як зазначають автори, у ході воєнних дій виявилися окремі недоліки чинного Закону«Про військовий обов'язок і військову службу» в умовах воєнного стану. Зокрема, стаття 26 Закону містить, як підставу звільнення військовослужбовців з військової служби за станом здоров’я, лише висновок (постанову) військово-лікарської комісії (далі – ВЛК) про непридатність до військової служби, змішуючи цей юридичний факт з виключенням з військового обліку.

ВЛК здійснюють відповідну експертизу на основі Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 року № 402. Постановка на військовий облік та виключення з військового обліку відповідно до статей 33- 37 Закону не належить до їх повноважень (постановка на військовий облік та виключення з військового обліку належать до компетенції територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки Міноборони).

З метою унеможливлення залишення на військовій службі військовослужбовців, нездатних за станом здоров’я (зокрема, у разі поранення) здійснювати військову службу, слід унормувтаи право командирів військових частин видавати накази про звільнення з військової служби з підстав висновку (постанови) ВЛК.

Законопроектом пропонується на законодавчому рівні визначити такі положення:

  • військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби під час воєнного стану за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби, що є підставою для видання наказу командира військової частини про звільнення з військової служби;
  • контракт припиняється (розривається), а військовослужбовці, які проходять військову службу за контрактом, звільняються з військової служби з моменту оголошення мобілізації - протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану - до оголошення демобілізації: за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби, що є підставою для видання наказу командира військової частини про звільнення з військової служби;
  • військовослужбовці, які проходять кадрову військову службу, звільняються з військової служби з моменту оголошення мобілізації - протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану - до оголошення демобілізації: за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби, що є підставою для видання наказу командира військової частини про звільнення з військової служби.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор: В’ячеслав Хрипун

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді