Рада планує надати чоловікам-військовослужбовцям декретну відпустку

17:18, 18 липня 2022
Автори ініціативи пропонують надати можливість отримувати відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, як рівне право кожного з батьків дитини, і військовослужбовцям.
Рада планує надати чоловікам-військовослужбовцям декретну відпустку
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроєкт №7464 про внесення змін до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» щодо рівних можливостей матері і батька, які є військовослужбовцями, на догляд за дитиною в особливий період. За відповідне рішення проголосував 301 народний депутат.

На погляд ініціаторів законопроєкту, вказані норми Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» «суперечать нормам Кодексу законів про працю України та Закону України «Про відпустки» та є дискримінаційними та патерналістськими за своєю суттю».

Автори зазначають, що більшість країн НАТО надають відпустку для догляду за дитиною військовослужбовцям-чоловікам на однакових умовах із жінками, до того ж із можливістю використовувати її частинами батьку та матері по черзі (наприклад, Австралія, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Канада, Хорватія, Німеччина, Греція, Угорщина, Литва, Сербія, Словаччина, Словенія, Іспанія тощо).

«Право на батьківські відпустки узгоджується з:

–  Резолюцією  Парламентської  Асамблеї  Ради  Європи  №  2079  (2015)  «Рівність і спільна батьківська відповідальність: роль батька»;

– Директивою 2010/18/EU від 8 березня 2010 року про імплементацію  переглянутої рамкової угоди щодо батьківської відпустки (ст. 424, додаток XL Угоди про асоціацію між Україною та ЄС) + постанова КМУ від 25 жовтня 2017 року № 1106 «Про виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної  енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони».

Таку ж позицію займає і Велика палата Європейського суду з прав людини у справі від 22.03.2012 «Костянтин Маркін проти Росії» (заява № 30078/06). ЄСПЛ зауважив, що відпустка для догляду за дитиною повинна надаватися рівноцінно як військовослужбовцям-чоловікам, так і  військовослужбовцям-жінкам, інакше це буде вважатися порушенням ст. 8 Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод, яка гарантує право на повагу до сімейного життя, та ст. 14, що забороняє дискримінацію», - сказано у пояснювальній записці.

Законопроектом пропонується внести зміни до частини 19 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», якими встановити норму щодо надання відпусток для догляду за дитиною не лише жінкам, а й чоловікам, у разі якщо обоє є військовослужбовцями, на рівних умовах у мирний час та в особливий період чи воєнний стан.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про звільнення тимчасової співробітниці з «декретного» місця: які нюанси.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Автор: Ярослав Конощук

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області