«Газпром» оголосив про форс-мажор щодо деяких європейських покупців газу

18:36, 18 липня 2022
Як вважають співрозмовники Bloomberg, РФ хоче посилити тиск на Європу і використовувати його як привід для того, щоб не відновлювати постачання газу в обумовленому обсязі.
«Газпром» оголосив про форс-мажор щодо деяких європейських покупців газу
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

«Газпром» оголосив форс-мажор, принаймні трьом європейським покупцям газу, що може свідчити про намір обмежити постачання. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на людей, знайомих із цим питанням.

«Російський газовий гігант, який вже обмежив експорт до Європи і закрив свій магістральний трубопровід на технічне обслуговування на початку цього місяця, повідомив у листі від 14 липня, що юридичне застереження застосовується до постачання за останній місяць.

Минулого місяця «Газпром» постачав менше газу, ніж замовляли клієнти, при цьому компанія посилається на проблеми з турбінами на своєму магістральному газопроводі до Європи, що закінчується у Німеччині. Потоки через Україну також скоротилися, оскільки один із двох основних пунктів пропуску на кордоні з Росією було закрито через війну», - зазначає видання.

«Це схоже на сигнал про те, що низькі потоки можуть тривати довше за запланований період обслуговування», - сказав Тревор Сікорскі, голова відділу природного газу, вугілля та вуглецю в Energy Aspects Ltd.

Компанії зазвичай оголошують форс-мажор, коли непередбачена подія, така як пожежа чи стихійне лихо, заважає виконувати контракти. Ініціювання юридичної справи заднім числом «щонайменше незвичайно», сказав Сікорскі, додавши, що він очікує, що європейські покупці оскаржать повідомлення та потребують компенсації.

Раніше про це повідомило агентство Reuters. «Газпром» не дав негайних коментарів. Як повідомляє Handelsblatt з посиланням на представника Uniper, Uniper SE офіційно відхилила заяву «Газпрому», заявивши, що претензія необґрунтована.

Експорт російського газу до Європи через Україну почав скорочуватися у травні, коли один із основних пунктів в'їзду був закритий для забезпечення безпеки після того, як сили вторглися на ключову компресорну станцію. Минулого місяця поставки були ще обмежені, оскільки «Газпром» послався на технічні проблеми з газовими турбінами, одна з яких застрягла в Канаді після ремонту через санкції.

«Хоч Канада заявила, що віддасть цю деталь, цей крок може сигналізувати про те, що немає жодних шансів повернути турбіну до 21 липня, коли газопровід Nord Stream знову почне працювати», - сказав Джонатан Стерн, дослідник з Оксфордського інституту досліджень у сфері енергетики, - пише Bloomberg.

«Можливо також, що російський уряд радо посилить тиск на Європу та використає цю технічну ситуацію як привід для того, щоб не відновлювати потоки», - сказав він.

«Газпром» не розкриває умови своїх контрактів, але більшість його довгострокових угод у Європі, зазвичай, передбачають мінімальні обсяги та максимальні обсяги, які він зобов'язаний постачати - на місяць, квартал та більше року. Європейські ціни на газ практично не змінились.

Автор Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області