Рада підтримала створення центру протидії агресії РФ у кіберпросторі

08:12, 19 липня 2022
Пропонується розширити перелік завдань, які має виконувати Держспецзв’язку, додавши до цього переліку: створення та забезпечення функціонування системи активної протидії агресії у кіберпросторі.
Рада підтримала створення центру протидії агресії РФ у кіберпросторі
Джерело фото: DataCorp Technology LTD / flickr.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №7510 про внесення змін до Закону України "Про Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України" щодо забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері активної протидії агресії у кіберпросторі, яким пропонується зобов’язати Держспецзв’язку створити центр активної протидії агресії РФ в кіберпросторі.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 3 Закону про Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України та розширити перелік завдань, які має виконувати служба, додавши до цього переліку: створення та забезпечення функціонування центру активної протидії агресії у кіберпросторі.

Як зазначається у пояснювальній записці, згідно з указом Президента про запровадження воєнного стану у зв’язку зі збройною агресією РФ, визначення державного органу, відповідального за виконання повноважень щодо формування та реалізації державної політики у сфері активної протидії агресії у кіберпросторі, є нагальним завданням сьогодення.

Наголошується, що Держспецзв’язку забезпечує формування та реалізацію державної політики щодо захисту у кіберпросторі державних інформаційних ресурсів та інформації, кіберзахисту об’єктів критичної інформаційної інфраструктури, здійснює державний контроль у цих сферах; координує діяльність інших суб’єктів забезпечення кібербезпеки щодо кіберзахисту;

забезпечує створення та функціонування Національної телекомунікаційної мережі, впровадження організаційно-технічної моделі кіберзахисту; здійснює організаційно-технічні заходи із запобігання, виявлення та реагування на кіберінциденти і кібератаки та усунення їх наслідків; інформує про кіберзагрози та відповідні методи захисту від них; координує, організовує та проводить аудит захищеності комунікаційних і технологічних систем об’єктів критичної інфраструктури на вразливість; забезпечує функціонування Державного центру кіберзахисту, урядової команди реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA.

«З огляду на зазначене Держспецзв’язку має наявний кадровий та технічний потенціал для здійснення повноважень щодо формування та реалізації державної політики у сфері активної протидії агресії у кіберпросторі», - зазначається у проєкті.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада створила комісію з питань права війни та воєнних злочинів в умовах агресії РФ. Комісія отримає права комітету ВР та буде, серед іншого, напрацьовувати ініціативи щодо зазначеної тематики. 

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області