Зеленський підтримав звільнення індустріальних парків від сплати податку на прибуток на 10 років

11:30, 19 липня 2022
Підписаним законом індустріальні парки звільнені від податку на прибуток на 10 років, а також від ПДВ у разі імпорту нового обладнання.
Зеленський підтримав звільнення індустріальних парків від сплати податку на прибуток на 10 років
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроєкт №5688 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво, який передбачає запровадження податкових пільг для індустріальних парків, а також закон, який надає їм митні пільги.

Нові податкові пільговики

Ухвалені зміни до Податкового кодексу передбачають звільнення резидентів індустріальних парків від податку на прибуток терміном на 10 років.

При цьому не мають права на податкові пільги парки:

1) у статутному капіталі яких є частка, що прямо або опосередковано належить юридичним особам, які є організаторами азартних ігор, а також юридичні особи, яким прямо або опосередковано належить частка у статутному капіталі юридичних осіб, які є організаторами азартних ігор;

2) у статутному капіталі яких є частка, що прямо або опосередковано належить юридичним особам, зареєстрованим в державах (територіях), віднесених Кабінетом Міністрів України до офшорних зон;

3) у статутному капіталі яких є частка, що прямо або опосередковано належить юридичним особам, зареєстрованим згідно із законодавством держав, включених Групою з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FAТF) до списку держав, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом.

Крім цього передбачено, що податкові пільги для індустріальних парків можуть встановлювати сільські та селищні ради.

Разом з тим у документі є запобіжник. Зазначається, що в разі невикористання коштів на розвиток індустріального парку його резиденти мають сплатити штраф та доплатити податки.

Глава держави також підписав законопроєкт №5689 про внесення змін до Митного кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво, яким передбачено скасування ПДВ для індустріальних парків при імпорті нового обладнання.

Індустріальний парк згідно з законодавством – це облаштована відповідною інфраструктурою територія, у межах якої її учасники можуть здійснювати господарську діяльність у сфері промислового виробництва, а також науково-дослідну діяльність, діяльність у сфері інформації і телекомунікацій. До реєстру індустріальних парків наразі внесено 52 парки, однак реально функціонуючих за даними відкритих джерел станом на кінець 2021 року лише 4:

    Індустріальний парк «Біла Церква» (Київська область);

    Вінницький індустріальний парк;

    Індустріальний парк «Соломоново» (Закарпатська область);

    Індустріальний парк «Коростень» (Житомирська область).

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада схвалила законопроєкт, що передбачає скасування пільг при імпорті товарів та переважної більшості автівок. Документ підписав Президент України Володимир Зеленський. Водночас на розгляді у Верховній Раді є низка законопроєктів стосовно повернення пільг.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області