Комітет рекомендує Раді збільшити втричі штраф за продаж рецептурних ліків без рецепта

10:49, 25 липня 2022
Пропонується збільшити штраф за перше правопорушення зі 100 до 300 неоподаткованих мінімумів, а за рецидив - з 200 до 600.
Комітет рекомендує Раді збільшити втричі штраф за продаж рецептурних ліків без рецепта
Джерело фото: Getty Images
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді схвалити у першому читанні законопроєкт №7445 про внесення змін до статті 42-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення встановленого порядку реалізації (відпуску) лікарських засобів, яким пропонується збільшити штрафи за продаж ліків без рецепта у заборонених законодавством випадках.

Законопроєктом пропонується викласти статтю 42-4 Кодексу про адміністративні правопорушення у такій редакції: Реалізація (відпуск) лікарських засобів з аптечних закладів без рецепта у заборонених законодавством випадках, за недійсним рецептом або з порушенням встановленого порядку відпуску лікарських засобів, у тому числі з використанням інформаційно-комунікаційних систем дистанційним способом (електронна роздрібна торгівля лікарськими засобами) тягне за собою накладення штрафу в розмірі трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (наразі розмір штрафу за правопорушення коливається від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

За повторне правопорушення, вчинене протягом року, кишеня правопорушника може «полегшати» на 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (наразі максимальне стягнення за рецидив становить 200 неоподатковуваних мінімумів).

Як зазначається у пояснювальній записці, ухвалення законопроєкту дозволить не допустити погіршення стану здоров’я населення через самолікування рецептурними лікарськими засобами.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Кабмін пропонує легалізувати використання канабісу в медичних та наукових цілях. Проєктом постанови пропонується встановити, що обіг наркотичних засобів: канабісу, смоли канабісу, екстрактів та настойок канабісу - допускається лише у формі лікарських засобів або у формі субстанцій, призначених для виробництва та виготовлення лікарських засобів, а також для наукових цілей.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Мазур
    Микола Мазур
    суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Олександр Сарбей
    Олександр Сарбей
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області